Connect with us

Нюзрум

Вили Лилков става шеф на СОС? ДеБъ забрани преговори с…

Published

on

Докато председателството на общинския съвет в София е в пат, „Да България“, възложи на своите общински съветници в цялата страна да се разграничават от политическите инициативи на съветниците на „Възраждане“. Това означава, че сглобката, за която предупреди Бойко Борисов, няма да се случи, пише „Лупа“.

Засега не е ясно как това кореспондира с вчерашната изява на лидера на „Спаси София“ Борис Бонев, който в ефира на БНТ заяви, че ще се водят преговори с БСП, „Възраждане“ и останалите политически сили в Столичния общински съвет да подкрепят кандидатурата му. Бонев посочи още, че всички сили в съвета, в т.ч. партията на Костадин Костадинов, имат политики, които може да бъдат подкрепени.

Той призова и ГЕРБ за подкрепа, като за пореден път обаче даде заявка, че няма да работи с партията на Бойко Борисов в „сглобка“, каквато има на национално ниво.

„Да, България“ от своя страна ясно заявява, че не подкрепя легитимирането на „Възраждане“ в местната власт през участие в ръководни местни органи, се казва в решението на партията, част от ДБ и партньор на ПП и „Спаси София“.
Това означава, че нейните представители в СОС няма как да преговарят за подкрепа с хората на Костадин Костадинов, нито да подкрепят техни инициативи.

Ситуацията е патова не само заради отказа на ГЕРБ да подкрепи Бонев, но и заради този на БСП.

Според няколко независими източника е възможно при следваща „рулетка“ да бъде издигната номинацията на Вили Лилков, която не бе издигната на първото заседание на новия СОС този понеделник. Такава номинация се очаква да бъде подкрепена от ГЕРБ (която отказа да издига свой човек за председателския пост и не участва в гласуването), КОД на Лилков, но и от общинските съветници на ПП-ДБ.

„Да, крие се риск от това „Спаси София“ да се отдели от коалицията и да заиграе ролята на опозиция в СОС“, коментират представители на ПП-ДБ, които не изключват и възможността един такъв развой на събитията да укрепи политически „Спаси София“ за следващите местни избори след 4 години.

Най-четени