Connect with us

Парламент

Министър Радев взриви НС: Имаме план за АЕЦ-Козлодуй

Published

on

Министерството на енергетиката (МЕ) е предприело всички стъпки и действия за актуализиране плана за реализация на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ-Козлодуй, заяви от парламентарната трибуна министърът на енергетиката Румен Радев. В дебата по вота на недоверие към кабинета „Денков“ заради несправяне в сферата на националната сигурност и отбраната, „БСП за България“ включиха и темата за енергетиката, като част от националната сигурност, предава БТА.

Министърът увери, че стриктно се спазва европейското и международно законодателство за новостроящи се атомни централи и припомни, че за стартиране изграждането на 7-ми блок на АЕЦ-„Козлодуй“ има план със съответните стъпки.

Ако вносителите на вота имат предвид проекта за нови ядрени мощности на „Белене“, то Народното събрание (НС) възложи на министъра на енергетиката да проведе разговори с колегата си от Украйна за продажба на „Белене“, припомни министърът. Ако имат предвид доставки на свежо ядрено гориво за АЕЦ-„Козлодуй“ с неруски произход, трябва да се уточни, че по договора за доставка на ядрено гориво за 5 -и блок Уестингхаус гарантира, че санкции върху Руската федерация няма да повлияят върху доставките, изтъкна Радев.

Най-четени