Connect with us

Нюзрум

Дацов с червен картон за Асен! Показа му къде е вратата

Published

on

Проектобюджетът за следващата година в България е в центъра на вниманието, като множество важни решения и планове за бъдещето на страната са включени в него.

Бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов сподели своето мнение относно бюджетните предложения и текущата икономическа обстановка в страната.

Според информацията залага се отново на дефицит от 3% в бюджета за 2024 година. Този дефицит включва планирани заеми от над 11 млрд. лева, които държавата ще трябва да вземе. Този фактор, разбира се, предизвика интерес и разисквания сред финансовите експерти и обществото.

Друг важен аспект на бюджета за 2024 година е увеличаването на максималния осигурителен праг с 350 лева от 1 януари. Това се очаква да има влияние върху социалната сфера и данъчното облагане в страната.

Също така бюджетът предоставя възможност за общините да кандидатстват с проекти за инфраструктурни реформи и развитие, с общ бюджет от 1 млрд. лева. Това е стъпка, която има за цел да подкрепи местните общности и да насърчи инвестициите в инфраструктурата.

Дацов коментира предложенията за бюджета и изрази своето становище. Според него връщането на министър Василев и създаването на фонд за общините е положителна стъпка от гледна точка на ефективност и управление на капиталовите разходи.

Относно дефицита от 3% в бюджета за 2024 година Дацов изрази своето несъгласие с такава политика. Той подчерта, че съществуват стабилни икономически показатели, като икономически растеж и ниска безработица, които не би трябвало да допускат дефицит в бюджета.

Според него дефицитът се дължи на лошата финансова политика, провеждана в последните две години.

Най-четени