Connect with us

Импийчмънт

Румен Радев готов да посрещне Владимир Путин в България, ако ЕС му разреши

Published

on

Очаквам държавата като основен координатор на тези дейност срочно да изготви алгоритъм, между централната и месната власт, да се изгради гъвкава, но и устойчива връзка. Това заяви президентът Румен Радев по повод ситуацията с украинските бежанци у нас. 

Посетихме кризисния център, в който са настанени семейства в деца, всички те са изключително благодарни за грижите и помощта, но задават въпрос могат ли да останат в България, могат ли да работят тук, могат ли децата им да ходят на училището. Голяма част от тези хора са български корени. Сегашната ситуация ще даде възможност на 47-то Народно събрание да се справи с проблем, чието решение отдавна очаквам – бързото издаване на паспорти на хора с българска идентичност“, допълни държавният глава.

По думите му Националният кризисен щаб трябва да има повече информация, не само телефон за връзка, трябва да се получава информация в писмен вид. Трябва да се раздадат листовки, където да има цялата информация в коя община могат да идат бежанците. 

Той коментира и помощите от 40 лева за бежанците. „Тези пари не се дават на украинските граждани, те се дават на собствениците на хотели, които могат да докажат, че в този момент са дали покрив и храна. Не случайно събрах при мен и премиера, и министри, за да мислим не само на парче, а цялостна система за решаване на кризи. Знаете, че законът за управление на кризи е обновен към 2009 г., но няма какво да го замести в момента“, заяви държавният глава и предложи да се върнат в училище учебните програми за реагиране при бедствия и аварии.

Той коментира и евентуална среща между президентите на Русия Владимир Путин и Украйна Володимир Зеленски за постигане на мир.

„Не случайно казах, че Русия може да спечели тази война в определено отношение, но тя не може да спечели мира. Преговорите са решението. България има основание да бъде място за една такава среща, но това трябва да стане в координация с ЕС. От друга страна България бе част от списъка с неприятелските страни, което бе едно неудачно решение“, коментира Радев.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени