Connect with us

Timeline

Тагарев е доволен! Денков обяви: Готови сме да го направим

Published

on

България е готова да заеме достойно мястото си на Източния фланг на НАТО, така че всички да се чувстваме спокойни и добре защитени от всяка възможна агресия. Това заяви премиерът акад. Николай Денков, след като наблюдава демонстрациите в рамките на учението „Iron Strike -2023“ на многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, на която България е страна домакин, съобщиха от правителствената преслужба.

„Днес виждаме резултата от усилията на българската държава, на нейните съседи от НАТО, на командването на НАТО да подсили Югоизточния фланг. Геополитическата ситуация се променя много бързо и ние трябва да бъдем готови да посрещнем всякакви предизвикателства“, каза министър-председателят. За целта страната ни трябва да разполага с добре подготвени въоръжени сили и да работи в тясно сътрудничество със съседните ни страни.

В многонационалната бойна група, разположена в България, участват формирования от Съединените американски щати, Албания, Гърция, Черна гора, Република Северна Македония, Турция.

Като страна домакин България има планове да създаде необходимите условия за усилване на многонационалната бойна група, увеличавайки числеността ѝ. „Имаме политическата подкрепа и желанието да усилим нашите сили до бригада“, заяви акад. Денков.

Заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана подчерта, че като успешни домакини на една от бойните групи на НАТО, разположени в региона от Балтийско до Черно море, България помага за възпирането на агресията на Източния фланг на Алианса. Той отбеляза приноса на войските ни и към мисиите на НАТО в Косово и Ирак. Заместник генералният секретар приветства ангажимента на страната ни да задели минимум 2% от БВП за отбрана през следващите години.

Най-четени