Connect with us

Нюзрум

Здравният министър с кърваво писмо до Асен

Published

on

Здравният министър е написал писмо до МФ, но  „въпрос на допълнителни изчисления е колко ще струва това на държавния бюджет за 2024 г.“

Не е ясно ще има ли средства за изграждането на Национален протонен център за лечение на онкозаболявания с фокус лечението на деца. Това се разбра от отговора на здравния министър Христо Хинков, който се включи в парламентарния контрол днес.

Иван Петков от БСП поиска информация, докъде върви изграждането на центъра, а министърът подчерта, че проектът, както и детското здравеопазване, са приоритет на министерството. Планът за центъра е бил компонент 2 от заложените в плана за възстановяване инвестиции с общ бюджет от над 349 млн. лв. Хинков обаче припомни, че през юни всички министерства са получили препоръки да направят предложения за промени по плана, имало констатирани рискове по някои от инвестициите. Този компонент обаче не попада в тях, увери министърът.

На 27 септември обаче МС е решил този компонент да отпадне, защото се движел с около година закъснение. „2026 г. трябва да се завършат всички проекти по ПВУ. Има риск центърът да не се реализира до тогава“, призна министърът.

Хинков обаче смята проекта за важен и се надява отказването на евросредствата да се компенсира с пари от националния бюджет. На 6 октомври той е създал работна група, която в спешен порядък трябва да анализа необходимостта и ползите от подобен център, да предложи организационна структура и ориентировъчен разчет за изграждането му, както и очаквания брой пациенти и разходите за лечението им.

Петков съжали, че с отпадането на проекта всички българи ще загубят много и попита дали министърът очаква парите за центъра да бъдат предвидени в предстоящия бюджет.

„Губим средства, направили сте работна група, тя ще каже, че е необходим. Въпросът е дали ще искате тези средства да е заложат в бюджета“, настоя социалистът. „Да, с писмо до министерството на финансите сме обосновали необходимостта от този център, въпрос на допълнителни изчисления е колко ще струва това на държавния бюджет 2024“, заяви министърът. 

Най-четени