Connect with us

Парламент

Нинова прати Стойнев на трибуната да говори за „едни пари от ЕС“

Published

on

„Леко е обидно да гледаме ветото на президента върху Закона за енергетиката в празна зала, защото това касае всички български граждани с оглед предстоящата либерализация на цените на ток за битови потребители. Която либерализация, да подчертая, не се налага от нито един европейски регламент. Но ветото, което гледаме днес, е възможност, втори шанс за управляващото мнозинство след като то пренебрегна доводите на БСП, че предлаганите промени не са работещи и устойчиви и по-скоро ще донесат хаос и несигурност, вместо да решат проблемите на обикновените граждани“.


Това заяви народният представител от „БСП за България“ и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев по време на дебата по наложеното от президента Радев вето върху Закона за енергетиката.


„БСП ще подкрепи ветото. Ние вече казахме на управляващите – дайте моделите, прогнозите, сценариите за това, което предстои с оглед предлаганата либерализация на цените за електроенергия за битови потребители. Уви, правителството не предостави нищо. Силно се надявам, че имат поне някакви сценарии, а не просто стрелят в тъмното“, заяви от парламентарната трибуна Стойнев.


По думите му за всички вече е ясно либерализацията на цените на енергията за бизнеса докъде стигна: „В крайна сметка отново има регулирана цена, над която небитовите потребители се компенсират“.
„Предлагате либерализация на цените на енергия за битовите потребители – но все още не е ясно как ще бъдат компенсирани те и откъде ще дойдат парите. А след 2026 г. регулираните цени и цената на свободния пазар трябва да се изравнят – т.е. очаква ни рязък скок за цените на крайните битови клиенти“, обърна се към управляващите социалистът.


„След отпадането на обществения доставчик ще се сблъскаме с три обществени доставчика и това ще бъдат електроснабдителните дружества, поне за две години. Как ще се осигури конкуренция между тях, как ще бъдат стимулирани да предлагат евтина електроенергия на гражданите до 2026 г.? Всъщност, по никакъв начин, защото каквото и да предложат, те ще бъдат компенсирани от всички нас, от парите които се събират, което е наистина изцяло недопустимо. Дали ще се създадат картелни споразумения между ЕРП-та е хипотеза, която съществува и все още не виждаме как може да бъде оборена“, каза още Драгомир Стойнев.


Бившият енергиен министър разкритикува формулировката на управляващите за енергийна бедност – действащи цени, които се отнасят към доходи за предходна година. „БСП е категорична – цените и доходите трябва да бъдат за един и същи период“, подчерта той.
Народният представител от БСП беше категоричен, че с предлаганите промени не се гарантират правата на най-уязвимите групи битови потребители. „Промените ще затруднят именно тези хора, които и без това трудно посрещат базовите си жизнени нужди“.


По думите на Стойнев в закона не присъства нито ясно регламентиран компетентен орган за създаване и управление на информационната система за уязвимите потребители и енергийно бедните домакинства, нито фонд за компенсации към тази група. „Кой ще управлява процеса? Кой ще информира хората? За съжаление, няма отговор на тези важни въпроси“, каза бившият енергиен министър.


Драгомир Стойнев добави, че трябва да се предвидят и други мерки за защита на енергийно бедните хора, освен с компенсации, които не се зна как ще бъдат разпределяни и не се знае откъде ще дойдат. „Трябва да има и мерки като непрекъсване на захранването през зимните периоди, разсрочено плащане и т.н. Уви, това липсва в законопроекта“.
Народният представител от БСП беше категоричен, че предложеното показва поредният документ, поредната уж реформа, която ще заблуди както Европейската комисия, така и българите, че се прави нещо, което да подобри живота на гражданите у нас.


„От БСП предупредихме многократно за т.н интелигентни електромери, дадохме примерите с Великобритания, с Валония. Българските домакинства ще бъдат принудени да предплащат своята енергия, не да плащат след потребление“, добави Стойнев.


Той отново подчерта, че не е обмислено как ще бъде структурирана информационната система, кой ще я управлява. „Има някакъв плах опит за наредба – и там дори не е описано кой ще управлява бъдещите 3 млрд. лева от социалния фонд за климата. Ще се радвам ако някой от управляващите може да ми отговори на този въпрос как точно и кой ще управлява тази система, защото тя е важна“, подчерта социалистът.
„За съжаление, уважаеми представители на сглобката, това, което правите не е защита на националния интерес. Националният интерес означава да защитите българските граждани, българските домакинства, да спрете страховете им от реформата, която предприемате. Приемате закони, които няма да работят, закони, които ще ощетят българските граждани, единствено и само, за да вземете едни пари от ЕС, а последствията ще ги носят българските граждани“, обърна се към управляващите Драгомир Стойнев.

Най-четени