Connect with us

Нюзрум

Русия ни вдигна мерника: Това е открита проява на враждебност от страна на София!

Published

on

Москва разглежда „заплахата за узурпиране на църквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“, като „открита проява на враждебност от страна на София“, заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

„Разглеждаме заплахата за узурпиране на храма като открито проявление на враждебност, въпиещо потъпкване на моралните устои, правовите норми, включително на задълженията на София по договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и България от 4 август 1992 г.“, каза Захарова. Тя предупреди българските власти, че „ще бъде търсена отговорност за техните незаконни действия“.  

Говорителката на руското ведомство отбеляза, че нападките срещу собствеността на църквата „в рамките на инспирирани отвън кампании за разрушаването на руско-българските връзки във всички сфери – от държавните, до религиозните“, са започнали през септември тази година с изгонването от България на руските свещеници, служили в храма. По думите ѝ тези опити са се натъкнали на юридическо препятствие – нотариален акт, издаден от българската страна през 1997 г., който потвърждава правото на руското посолство върху собствеността на църквата и на парцела, на който е построена. 

„В резултат на това се стигна до ситуация, в която в разрез с логиката и закона, буквално пред очите ни, се измисля псевдоправно основание за конфискация на руски обект. История, закони, законодателни актове, документи, справедливост, логика – всичко крещи, че българските власти извършват акт на беззаконие, държат се кощунствено“, обобщи Захарова.

Храмът „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в София беше затворен след експулсирането на предстоятеля му и двама беларуски свещеници. Последва реакция на руското посолство в България, което съобщи, че църквата на този етап ще прекрати своята дейност, а по-нататъшната ѝ съдба ще бъде решена от Руската православна църква. След затварянето на църквата граждани се събраха пред сградата, запалиха свещи, оставиха цветя и настояха тя да бъде отворена.

Най-четени