Connect with us

Нюзрум

Карадайъ отказва да остане депутат? Всичко е в ръцете на Доган

Published

on

Бившият вече лидер на ДПС Мустафа Карадайъ подава оставка и като депутат. Документът вече е написан и е в джоба на новия-стар лидер Ахмед Доган, твърди ексклузивно пред Narod.bg източник от Движението за права и свободи!

Наблюдателят на процесите в партията е категоричен, че Карадайъ няма да остане депутат, през неговия политически труп и изваждането му от парламента минава модернизацията на Движението.

Официално драматичната тема не намери отговор в деня след новината за изненадващото завръщане на Ахмед Доган начело на оперативното ръководство на партията.

В сряда депутатите от ДПС изобщо не дойдоха в Народното събрание. ГЕРБ също, а ПП-ДБ не се регистрираха и така парламентът не можа да тръгне след изборите – както Бойко Борисов предупреждаваше.

Проваленото заседание обаче не попречи на най-активния народен представител в този парламент – Делян Пеевски, да стане председател на парламентарната група. От пресцентъра на НС обявиха, че вече той сам я оглавява. Насред предизборната кампания, точно когато Карадайъ изчезна от публичното пространство, Пеевски стана съпредседател – равен с партийния лидер. Прецедент в 33-годишната история на ДПС и сигнал за готвените промени.

Че те са в посока модернизация на партията и сериозна реформа, каквато не е била по силите на Карадайъ, дадоха знак хора от най-тесния кръг на партията. Те са убедени, че налагането на Пеевски като говорителя на ДПС в парламента и фигурата, която модерира и артикулира подкрепата за ключовите решения на ГЕРБ и ПП-ДБ, ясно очертава опцията той да е бъдещият председател.

Ако това се случи през февруари, той ще е първият етнически българин начело на ДПС.

Още идния петък се очаква лично Ахмед Доган да зададе посока

За тогава е свикан Централният съвет – широкото ръководство на партията. На 17 ноември на него ще е първата от години подобна изява на почетния председател, като има членове на ЦС на ДПС, които не са срещали Сокола на живо.

Централното оперативно бюро, което Доган временно ще оглави до изборния конгрес през февруари, е тясното ръководство. Именно пред него в понеделник е била подадена оставката на Карадайъ като партиен лидер, която носела дата 23 октомври.

Вероятно тогава ще прозвучи и анализът на ДПС за отминалите избори, които я превърнаха във втората политическа сила в страната по влияние в местната власт. А Пеевски бе човекът, който обиколи структурите в решителната последна десетдневка на кампанията. Посрещнат с ентусиазъм от структурите.

Подемът на ДПС е още по-видим на фона на наказанието, което избирателите на ГЕРБ и на ПП-ДБ им наложиха в ключови за тях градове. Въпреки победата, в столицата видимият спад при политическите брокери Кирил Петков и Христо Иванов явно е сметката, която плащат за сглобката.

Точно тази позиция – втора политическа сила, но на следващите парламентарни избори, е поставената от Доган цел пред ДПС, убедени са запознати. Тя кореспондира със заявката, изречена няколко пъти тази година от зам.-председателя Йордан Цонев – че ДПС иска официално да управлява.

Както и с категоричното отхвърляне от страна на Пеевски на идеята на Борисов, че могат да предложат министри и сега, щом без подкрепата на движението сглобката не може да работи. Пътят на партията към изпълнителната власт няма как да е през страничния вход, категорични са обаче от ДПС. А от два дни е ясно, че според основателя ѝ Ахмед Доган той минава и през вътрешни реконструкции.

Източник: Narod.bg

Най-четени