Connect with us

Нюзрум

БСП събра медиите: Съдружник на съпругата на Тагарев сключил договор с МО за 11 милиона, министърът мълчи

Published

on

Съдружник на съпругата на военния министър е сключил договор с Министерството на отбраната. Въпрос във връзка с казуса по реда на парламентарния контрол е задал депутатът от „БСП за България“ Румен Гечев още на 18 септември. Планираната дата за устен отговор е 29 септември, но и до момента още няма такъв. Затова алармираха от БСП на брифинг пред парламентарни репортери днес.

Това се случи минути след гласуването на решение на Народното събрание, свързано със закупуването на бойна техника. Самият министър Тагарев бе в пленарната зала и участва в дебата.

Румен Гечев заяви: „Имаме съмнения за много жесток конфликт на интереси между семейството на министъра на отбраната Тодор Тагарев и поръчка, обявена от Министерството на отбраната още през октомври 2021 г., която е за доставка на безпилотни летателни системи „Терес-02“. Една година и 10 месеца след обявяването на поръчката и само един месец след като Тагарев поема поста министър на отбраната за изпълнител на поръчката е избрано обединението „Български безпилотни летателни системи“. Изпълнителен директор на една от фирмите в това обединение, „Телерис“ ООД, е съдружник със съпругата на г-н Тагарев в друга фирма – „Проком“ ООД. А самият Тодор Тагарев все още фигурира като консултант в сайта на тази фирма.“

Стойността на поръчката била около 11 млн. лв. Гечев обясни и че имали информация, че от кабинета на министъра на отбраната са се опитвали да оказват натиск върху дирекцията, свързана със сделката, за промяна на стойността на проекта.

„Тази информация е проверима и говори за много, много остър конфликт на интереси на министър Тагарев, тъй като една огромна поръчка на Българската армия отива в ръцете на хора, които са свързани с неговото семейство“, заяви още проф. Гечев.

Най-четени