Connect with us

Нюзрум

Премиерът Денков с извънредни новини за дерогацията на „Лукойл“

Published

on

Премиерът Николай Денков съобщи, че дерогацията е била съкратена – преди срокът ѝ беше края на 2024 г., а в момента с решение на НС тя е до октомври. Идеята – постепенно да преминем към неруски нефт, за да сме сигурни, че няма да се окаже, че на пристанището липсва нефт и оттам не може да работи рафинерията.

„Това е тема, различна от темата как чрез прехвърляне от един в друг танкер или чрез вкарване с фалшиви документи в други държави „Лукойл“ заобикаля съответните регулации. Но това не е в правомощията на българското правителство да се справя с него“, каза Денков. Той посочи, че това, което е в правомощията на българското правителство вече е направено и то е да се повишат значително данъците, които трябва да плаща „Лукойл“, за да може да намалеят печалбите, които са цитирани в материала на „Политико“ и съответно да намалеят средствата, които влизат в Руската федерация за водене на войната, а от друга да се повишат средствата, които влизат в българския бюджет.

Денков обясни, че е започнало създаването на координационен механизъм, който да следи за това дали се нарушават санкциите. Оказва се, че нямаме наказателни състави, които да регистрират и да се стигне до наказания,

„Този процес не е започнал, но имахме разговор с правосъдния министър да се подготвят състави, които да се включват в НК за тези, които нарушат да има последствия“, добави той. 

Най-четени