Connect with us

Timeline

Депутат на Слави с шокиращ въпрос към народа, пъкления план на шарлатаните е в действие

Published

on

От Фейсбук профила на депутата от ИТН Гроздан Караджов

Ухажването приключи! Време е за изтръскването.

Всички знаят, че преди избори се лъже най-много. И че сметката може да се забави, но със сигурност няма да се забрави. В случая това се случи за рекордно кратко време – още в понеделник, след балотажа, кабинетът одобри, а министърът на финансите внесе в парламента предложенията за промени в данъчните закони.

Факт е, че част от тях бяха предложени за задължителното по закон обществено обсъждане. И бяха подложени на разгромяваща критика от експерти от различни сфери. Не че това впечатли финансовия министър, който си ги внесе в НС в първоначалния вид. Това едва ли е изненада за някого! Както си казва – говорете си, не ми пречите.

Факт е обаче и че непопулярни текстове бяха „спестени“ и „сервирани“ едва след местните избори. И това едва ли е случайно. Колко души щяха да подкрепят ППДБ, ако управляващите честно бяха казали, че имат намерение рязко да вдигнат местните данъци? Защото под невинната идея за периодично осъвременяване на данъчните оценки се крие точно това. За последно данъчните оценки са променяни през 2008 г., а имотите поскъпнаха драстично оттогава. Съответно – ударът върху всяко семейство с жилище ще е впечатляващ. Отделно – това вдига автоматично и такса смет.

Лицемерието обаче е по-малкият проблем. По-големият е, че за първи път от доста години рязко се вдигат данъци и осигуровки (с приравняването на гражданските договори с трудови и облагането на нови групи граждани като билкари и гъбари) и се развързват ръцете на НАП по свое усмотрение да третира документи (да преценява дали един договор е граждански или трудов), което само по себе си е предпоставка за корупция. Има и откровено лобистки текстове (запазва се 9% ДДС за ресторантьорите, освобождават се от данъци предаващите скрап и се признават 10% разходи на търгуващите с криптовалути), нагли ПР идеи (уж приспадане на данъци срещу касови бележки, при което за всеки 100 лв. трябва да харчиш поне по 20 000 лв. на месец) и абсолютно идиотски хрумки (облагане на бакшишите).

Целта на този финансов мишмаш е поне нещо да мине, та белким закърпим изтърбушения от всякъде бюджет. Защото там нещата вече са катастрофални – събираемостта на данъците пада, парите по Плана за възстановяване не се виждат, а разходите ударно растат. Сметките могат да се вържат само със солидно изтръскване на гражданите и драстично увеличение на външния дълг. Едното вече се случва – почти всеки месец МФ емитира дълг, който ще плащаме всички ние. Дали ще се случи другото, все още зависи от парламента.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени