Connect with us

Timeline

Народът смълча Денков с въпрос за оставката му

Published

on

Премиерът на България акад. Николай Денков отговаря във Фейсбук на въпроси. Той бе запитан за увеличението на заплатите през следващата година.

„Няма пряка връзка между увеличението на заплати и ограничаването на дефицита на бюджета. За 2024 година допълнителните средства, които се отпускат за повишаване на заплатите, са 2 милиарда лева повече“, каза Денков.

Нормално ли е пенсионерите да нямат коледни надбавки при толкова ниски пенсии?, запитан бе той.

„Използваме всички възможности размерът на пенсиите да бъде достатъчно увеличени. Пенсионерите взимат коледна надбавка всеки месец, което е по-добре от еднократни 50 лева“, заяви министър председателят.

Относно еврозоната, той изрази мнение, че можем да се надавяме да бъдем приети и със сегашната инфлация.

„Хърватия беше приета в еврозоната без да изпълнява всички критерии. Тези оценки ще се правят през апри и май и тогава не е ясно каква ще е инфлацията у нас. Действаме по план“, обоснова се Денков.

Денков бе попитан, дали ще подаде своята оставка, ако не ни приемат в Шенген.

„Това, което прави вътрешно в държавата се оценява високо в Европа. Остава да завършим промените в правосъдната система. Вярвам, че през декември ще има положителна развръзка с членството ни в Шенген“, отговори премиерът и подмина тънкия момент с питането за оставка.

Най-четени