Connect with us

Нюзрум

ЦИК с извънредни новини за балотажа! Решението за машините

Published

on

На балотажа в неделя ще се гласува в около 5900 секции, заяви зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева като утични, че бройката ще претърпи промени.

„ЦИК прави всичко необходимо, за да има гласуване с машини в неделя. От вчера сме в непрекъсната комуникация с МЕУ, БИМ и БИС. Днес ще бъде извършено довереното изграждане на изходния код и се надяваме в най-кратък срок след това да бъде подписано решението за удостоверяване на съответствието. Кога ще стане това, ще отговорят трите институции, но трябва да бъде извършено в разумен срок, за да може машините да бъдат инсталирани и транспортирани до секционните избирателни комисии. Каквото зависи от ЦИК е направено, прави се в момента и от трите институции, за да бъде удостоверено навреме съответствието“, посочи Матева.

Тя заяви, че няма установен срок в ИК, но прави всичко възможно да се гласува машинно на балотажа в неделя. Към момента общият броя на разкритите секции за балотажа е 7250 секции като бройката им не е окончателна заради секциите в болници и специализираните заведения.

По данни на протоколите на СИК у нас са гласували 2 714 979 избиратели, което прави 44,94% от всички, които имат право на глас. За сравнение, през 2019 г. този процент е бил 49,76 на сто, а на парламентарните през април – 40, поясни Матева.

На втория тур в неделя избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. В четири кметства ще има балотаж, в който ще участват трима кандидати, защото вторият и третият са с еднакъв брой гласове.

Недействителните бюлетини за общински съветници са 412 711 бюлетини, за кмет – 94 195, а през 2019 година те са били 128 204.

Най-много недействителни бюлетини за общински съветници са в Луковит, Димово, Брусарци, Котел и Долни Дъбник, а за кмет на община – Ябланица, Венец, Хаджидимово, Угърчин и Дългопол. За кмет на кметство – Алфатар, Николаево, Искър, Хаджидимово и Кайнарджа.

За клипа от Малорад, Росица Матева заяви, че безспорно се вижда нарушение от страна на СИК, а дали това е престъпление или не ще решат съответните органи. 

Най-четени