Connect with us

Timeline

Пионка на Нинова свали усмивката на Денков: Има защо да се страхуваш!

Published

on

От Фейсбук профила на бившия депутат от БСП и журналист Александър Симов

Денков е не само политически престъпник. Той е литературен гангстер. Защото отдавна ми е писнало от тази тъпотия на градските сектанти да се гаврят с паметта на Елин Пелин и на един от най-симпатичните, смели, социални и жизнеутвърждаващи герои в неговото творчество…

Андрешко не е символ на българската хитрост. Той е символ на класовата солидарност. Героят, който спасява своя съселянин от безпощадните ръце на бирника. За Елин Пелин Андрешко е не просто положителен герой, той е изразител на тихата сила на един народ, който не вдига революции, но намира всякакви други начини, за да накаже самозабравилите се тъпаци, които са узурпирали властта.

Андрешко и Бай Ганьо няма как да съществуват в едно изречение, освен, ако не са продукт на автора на „Съвършеното блокче сапун“. Това са герои антагонисти.

Ако днес Алеко беше жив, новата версия на Бай Ганьо щеше да пие соево лате, да използва английски думи, да ходи на маникюр и да гласува за ПП/ДБ.

Андрешко от друга страна е овеществения кошмар на градските елитаристи. Това е народът, който най-накрая показва своята сила. Това е тихият герой, който зарязва „елитът“ в блатото.

Тоест Денков има защо да се страхува. Както и цялата му прослойка.

Най-четени