Connect with us

Нюзрум

„кОлтурата Омря“: Протест разтресе държавата, Мутафчиев стъжни живота на Асен: Искаме още 260 милиона!

Published

on

Като нищо ще затворим всички театри в цялата страна, не мога да кажа за колко време. Това заяви пред медиите председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев по повод протеста, организиран от културните дейци. „Колегите са готови да излязат пред театралните сгради и да протестират, за да могат в крайна сметка да накарат хората да разберат, че нашата професия заслужава уважение, обич, грижа и достойнство“, коментира Мутафчиев.

По думите му действията ще продължат, докато не бъдат удовлетворени исканията, свързани с бюджета за 2024 г.

„Ние искаме поне 260 милиона лева да влязат в бюджета към тези 350 милиона лева, които са в момента, за да може наистина секторът да заработи и да функционира нормално“, каза актьорът. Мутафчиев допълни, че не става въпрос за увеличение само на заплати, но и за пари за дейности.

„Искаме увеличение на издръжката за всички, работещи в читалищата, в регионалните и националните музеи и библиотеки. Става въпрос за хора, които работят на заплати малко над минималната – около 800-850 лева“, каза главният икономист и директор на Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) Любослав Костов. Той коментира, че исканията са за 35-процентен ръст на издръжката. Това ще позволи да се вдигнат заплатите поне с толкова, колкото е инфлацията за последните две години и половина, смята той.

В София протестът на културните дейци започна в 12 часа в столицата и в редица други градове.

Протестират работещите в музеите, библиотеките, читалищата, музикално-сценичните изкуства, театрите и националната филмотека.

Исканията в 12 точки още миналата седмица бяха изпратени до президента, премиера, депутатите, министрите на финансите и на културата. Част от исканията на протестиращите в сферата на културата – работните заплати в сектора да са по минимум 2000 лв., 50% да се увеличи единният разходен стандарт за 2024 година, а министърът на културата да сложи подписа си под колективния трудов договор за новините.

В Бургас в знак на протест актьори, оперни артисти, музейни и читалищни работници и служители на държавния архив се събраха пред сградата на Държавна опера – Бургас. Като символ на счупената българска култура, протестиращите настаниха в стол детенце с превързан крак.

„Обидно е да работиш в културата, да създаваш спектакли за деца, да възпитаваш, да създаваш културата, и да получаваш минималната работна заплата“, сподели за БГНЕС куклената актриса Румяна Кралева. Иван Петров – хорист в операта, заяви, че заплатата му е 1300 лв. Читалищните работници се оплакаха от лош сграден фонд. Повечето читалища нямат собствени сгради, а се помещават в подблокови пространства, алармираха те.

Най-четени