Connect with us

Импийчмънт

Президентът Радев с призив към народа

Published

on

Повече от век 1 ноември ни припомня светлия пример на най-достойните представители на нашия народ. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си по случай Деня на народните будители. Възрожденци, просветители, книжовници и артисти, вградили своя дух в бъднините на България. Личности, които с думи, знание, талант и пример будят сърцата и душите на българите, добави държавният глава.

По-рано днес националният флаг беше издигнат пред сградата на президентската институция по случай Деня на народните будители, пише БТА. 

Духовността, просветата и родолюбието са в основата на напредъка, единството, силата и самочувствието на българската нация, каза Радев. Голямата кауза, същността на будителството – тази изцяло българска духовна категория, остава неизменна – това са младите, бъдещите поколения на България. Днес децата ни гледат към бъдещето през технологиите, които обещават да ги направят много по-продуктивни и по-успешни, от всякога. По думите му именно будителството ни връща към нашите корени, допълни президентът.

Още през 1922 г. министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски обосновава необходимостта от Ден на народните будители с думите: „Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж; само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното…“, каза той.

Затова днес, утре и винаги ще имаме нуждата от нашите учители и просветители, от мъдростта на духовните и морални стожери на България, за да не забравяме кои сме, за да помним най-важния урок, а именно мъдростта и силата на будителството, които да ни водят през ветровете и изпитанията на времето, заяви още Румен Радев.

Президентът призова днес да изразим вечната ни благодарност към примера и делото на духовните будители на България от миналото и на днешните будители, към тези, които ни носят познанието и надеждата, към непримиримите.

По повод празника в церемонията участваха и деца от детска градина „Бърборино“, като изпяха песен и рецитираха стихотворение.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени