Connect with us

Нюзрум

Терзиев изтръпна! Огласиха как Григорова ще го матира в неделя

Published

on

Върховният административен съд реши, че машините се връщат на втори тур. Той отмени решението на ЦИК, с което те отпаднаха на първия. Стигна се обаче до 20% недействителни бюлетини.

Доц. Петя Георгиева, Департамент по политически науки на НБУ, припомни пред БНР, че през април т.г., когато можеше да се гласува и с хартиена бюлетина, и с машина, имаше малко недействителни бюлетини. 

Когато гласуваме на машина, следваме определен ред от стъпки„. 

Институциите трябва да осигурят такъв начин на гласуване и система, която да е разбираема за всички граждани, посочи тя. 

„Трябва да има информационни кампании не само с дигитални средства, но и на място“. 

Доц. Георгиева отбеляза и че е необходимо да се направи обстоен анализ на причините, правещи бюлетините невалидни.

„Там, където наблюдаваме драматично спадане на електоралната подкрепа за дадена партия, която на предходни избори е имала много по-голям брой избиратели, а в същото време се появяват някакви несъществуващи досега партии, които отиват на втора позиция, и има над 17% недействителни бюлетини, е интересно да се види на какво основание тези бюлетини са били обявени за недействителни“. 

Тя напомни, че гласоподавателят може да попълни декларация за настоящ адрес, която му гарантира правото на вот, когато не желае да гласува по настоящ адрес, а на друго място. 

„Но кампанията трябва да започне доста преди изборите“. 

Доц. Георгиева коментира и факта, че в 14 от областни градове ще има балотажи. 

„След като ще има двубой с досега управляващ от ГЕРБ, има пропукване, но е рано да се твърди, че се надига вълна, която ще доведе до нова доминираща сила на територията на страната“.

Тя отбеляза, че над 5% от действителните бюлетина са с „Не подкрепям никого“. 

„Въпросът е какво трябва да направят политическите сили, за да убедят гражданите да ги подкрепят и да мобилизират по-широк кръг да упражни правото си на глас.

Високомотивирани и грамотни избиратели упражняват правото си да гласуват, но ясно показват, че не са доволни от това, което се предлага и не се чувстват представени. Голяма част от гражданите пък са отчаяни и отвратени“. 

Печелившата стратегия на балотажа в София ще бъде на онзи кандидат, който продължи да води позитивна кампания и да включва все по-голям брой избиратели, без да ги разделя и без да ги сблъсква по различен признак, обясни тя в предаването „Хоризонт до обед“.

Кандидатурата на Ваня Григорова се доближава до едно радикално ляво, посочи още политологът.

„Това е европейска практика. Доколко обаче има политически сили зад нея, които действително ще подкрепят това проевропейско радикално ляво, предстои да анализираме“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени