Connect with us

Нюзрум

Гузен негонен бяга! Министърът на е-управлението се задейства

Published

on

Започва процедура, която да гарантира на българските граждани възможността да гласуват и машинно на втория тур на местни избори 2023, съобщи министърът на електронното управление Александър Йоловски, след като ВАС реши в понеделник, че „удостоверяване на съответствието на машините по смисъла на чл. 213а, ал.2 от Изборния кодекс е изрична компетентност на министъра на електронното управление“.

Екипите по сертифициране на Министерството на електронното управление (МЕУ) ще работят извънредно и ще повторят вече извършени процедури по удостоверяване, които бяха подписани в срок преди първия тур от делегирания от министъра, отговорник за процеса зам.-министър Михаил Стойнов. В края на новата процедура, за да се избегнат всякакви рискове за повторна отмяна на машинния вот, подписа си ще положи министърът на електронното управление Александър Йоловски.

Всяка стъпка от новата процедура ще бъде документирана. МЕУ ще поиска днес от Централната избирателна комисия разрешение за пълна публичност и прозрачност на всички стъпки от процеса по удостоверяване, които се изпълняват от министерството.

Министърът на електронното управление кани представители на Държавна агенция „Национална сигурност“, на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите, на неправителствените организации, регистрирани наблюдатели на съответния вид избор, както и на Българската академия на науките да наблюдават всяка стъпка от процеса. Те ще получат достъп до цялата информация по реда, определен от ЦИК.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени