Connect with us

Парламент

НС с решителен ход след скандала с изнудвания от Киро министър

Published

on

Депутатите се отказаха от създаването на временна комисия, която да разследва бил ли е притискан министъра на електронното управление Александър Йоловски за разпределяне на обществени поръчки.

Проект на решение за създаването на такава комисия бе внесен от „Възраждане“ вчера и не бе предвиден в седмичната програма. Затова те поискаха точката да бъде разгледана днес.

От ГЕРБ и ДПС не се включиха в гласуването, ПП-ДБ, „Възраждане“ и ИТН бяха „за“, а БСП се въздържа. И така искането събра едва 78 гласа „за“ и не мина.

Цончо Ганев пожела прегласуване, когато ситуацията се повтори, но този път се включиха още по-малко депутати от ПП-ДБ – едва 21. И така предложението отпадна с 62 гласа „за“, 3 „против“ и 24 „въздържал се“.

Създаването на такава комисия предложи и председателят на групата на ДПС в парламента Делян Пеевски преди седмица, но явно партията не е намерила необходимата подкрепа. Задачата на комисията щеше да бъде да провери бил ли е притискан министъра от свои колеги за разпределяне на обществени поръчки за 640 млн. лева. Това твърдение направи Тошко Йорданов от „Има такъв народ“, след което той и министъра бяха привикани на разпит в КПКОНПИ. Според Йорданов натискът е бил от бившия премиер Кирил Петков и предшественика на Йоловски Божидар Божанов, който отрече твърденията и обясни, че ведомството не разполага с такива средства.

По-късно се появи информация, че Йоловски е потвърдил за натиска пред прокурор. На него и семейството му бе назначена охрана.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени