Connect with us

Нюзрум

Този гаф няма да бъде забравен! Опряха в ъгъла министър на Денков: Не го ли направиш до дни, край

Published

on

Министърът на електронното управление лично трябва да сертифицира машините за балотажа, за да излезе ЦИК с ново решение, което да върне устройствата на втория тур. Това следва от решението на Върховния административен съд.

В него е записано, „че както към момента на приемане на обжалваното решение на ЦИК за отмяна на машинното гласуване на първия тур на местните избори, така и към настоящия момент липсва надлежно издадено решение от компетентните органи по смисъла на чл.213а ал.2 от Изборния кодекс.”

„В случая удостоверяване на съответствието на машините по смисъла на чл. 213а, ал.2 Изборния кодекс е изрична компетентност на министъра на електронното управление (централен орган на изпълнителната власт съгласно чл. 19, ал.2 от Закона за администрацията, какъвто не е министерството на електронното управление)” , пише в решението на ВАС.

Няма обяснение защо министърът на е-управлението Александър Йоловски е делегирал своите правомощия по изборния процес на заместника си Михаил Стойнов.

В решението си ВАС приема, че в Закона за електронното управление не е предвидена възможност за делегиране на правомощия за удостоверяване по чл. 213а, ал.2 от Изборния кодекс и затова заповедта за делегация от министъра на неговия заместник се явява незаконосъобразна, както и извършените от заместник министъра действия, включително издаденото по-късно решение за удостоверяване МЕУ-17714/27.10.2023г., постъпило в ЦИК след вземане на обжалваното решение.

Според върховните магистрати това е достатъчно основание да се приеме, че не е установено съответствие на устройствата за машинно гласуване по предвидения за това ред и от компетентните органи, което препятства гарантирането на принципите по чл. 3 на Изборния кодекс за прозрачност и сигурност на машинното гласуване. Затова решението на ЦИК, в частта за провеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г. само с хартиени бюлетини, се явява законосъобразно.

Юристи коментираха пред „Труд news”, че ако министърът по е-управлението не сертифицира лично машините, то на балотажа отново и напълно законно ще се гласува само с хартиени бюлетини.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени