Connect with us

Нюзрум

Има ли опасност да се касират изборите? България изтръпна след тези думи на Киселова за съд и балотаж

Published

on

Тъй като се създаде малко усещане за хаос в петъчния и съботния ден, то днес, след като бяха отворени изборните помещения, съвсем спокойно всички можехме да упражним избирателното си право. Ако има основание за касиране на изборите, те трябва да бъдат търсени в рамките на изборния ден – там, където е имало данни за извършени нарушения и престъпления. Това каза преподавателят по конституционно право в Софийския университет доц. Наталия Киселова в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR „Дебют или класика“.

Попитана дали решението за хартиените бюлетини може да бъде оспорено в съда, тя отговори: „Да, може, доколкото видях, вече има препратени от ЦИК жалби на 2 партии и на 5 граждани. Те до утре могат да се увеличат. Нямам идея дали всички оспорват на едно и също основание, но въпросът е, че имаше деликатно произнасяне на ЦИК, без да има постъпил доклад за сертицифиране на машините, които да бъдат използвани в изборния ден. Това е едно от основанията.“

„Другото основание, което ЦИК е извела, е сведения под формата на писмен документ, който е постъпил от ДАНС. В публичното пространство представители на ЦИК стъпиха преди всичко на данните от ДАНС, то по-скоро трябва да гледаме как е изглеждал въпросът със сертифицирането на машините“, допълни доц. Киселова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че ако ВАС се произнесе до вторник, то би могло на балотажа да гласуваме с машини.

„Но както върви, някои общини ще изберат кметове още на първи тур. Данните показват и по-ниска избирателна активност в сравнение с парламентарните избори. Тогава беше около 39%. Причините за това могат да се търсят и в суматохата, създадена в петък“, коментира още преподавателят по конституционно право.

Най-четени