Connect with us

Fake Harvard

Изнудваният министър Йоловски проговори: Лично аз назначих Стойнов

Published

on

Съгласно Изборния кодекс (ИК) министъра на електронното управление и министерството на електронното упраевление (МЕУ) осигуряват изискванията на машините за гласуване съгласно разпоредбите на ИК. Втората задача, която изпълнява МЕУ е и обезпечаването на видеонаблюдението след края на изборния ден.

Това заяви ная извънреден брифинг в МС министърът на електронното управление Александър Йоловски, който коментира доклада на ДАНС, в който се твърди, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е записал кода на машините за гласуване. 

„На 9 октовмри чрез жребий на случаен принцип са изтеглени серийните номера на машините за гласуване. Изтеглени са общо 8 номера, вместо 4, както беше на предишните избори.

На 13 октовмри беше утвърдена методиката на съответсвие на техническите устройства на машините за гласуване.

На 20 октовмри експерти на ЦИК, заедно с представител на „Сиела Норма“, са извършили в контролирана среда довереното изграждане на софтуера на машините, който се инсталира. Присъствали са представители на 4 парламентарни партии.

В рамките на този процес е генериран хеш кода, с който се подписва софтуера на машините. Никакъв друг софтуер не може да тръгне на машините. Ключът се съхранява в ЦИК. Това гарантира, че на машините не може да се сложи произволен софтуер“, категоричен бе той. 

„След генериране на хеш кода той е показан публично и е наличен в момента. На 23 октомври представителите на „Сиела норма“ и политическите партии и коалиции са получили в контролирана среда пълен достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване.

След приключване на процедурата, всички използвани кодве за онагледяване на процедурата са били надлежно унищожени. 

Процесът по удостоверяване на машините няма влияние върху изборния процес.

Сигурността на вота се гарантира от следното – машините работят като принтери, те отпечатват разписка, която може да бъде видяна от всеки един гласоподавател. Впоследствие СИК и ОИК отчитат гласовете на база на подадените разписки“, обясни министър Йоловски.

„Лично аз съм назначил министър Стойнов да отговаря по процеса за удостоверяване на машините, защото той има нужните технически качества.

Сега с вицепремиера Габриел отиваме към Народното събрание, където ще обясним същите неща“, завърши министърът на електронното управление. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени