Connect with us

Нюзрум

Битката е жестока! Ето кой взима кметското място в София и има ли шанс за балотаж

Published

on

Дни преди изборите за кмет в София се оформя битка за място на балотаж между четирима кандидати. На въпрос „За кого от изброените кандидати ще гласуване на изборите на 29 октомври?“, кандидатът на коалиция „ГЕРБ-СДС“, Антон Хекимян, събира подкрепата на 25% от заявилите, че ще гласуват.

На минимална разлика след него се нарежда Васил Терзиев (коалиция „ПП-ДБ-Спаси София“) с 23.8%, докато след него софиянци нареждат Деян Николов („Възраждане“) с 20.1% и Ваня Григорова (БСП) с 16.2%.

Вили Лилков (4.8%), Ивайло Вълчев (3.6%) и Радостин Василев (2.1%) изглежда, че към момента нямат шанс да стигане до балотаж. Други 30.5% от анкетираните посочват, че все още не са решили кого ще подкрепят на предстоящите местни избори в София. Така в битката за София Антон Хекимян се очертава като фаворит, но всеки от следващите трима кандидати може да стигне до балотаж.

При евентуален балотаж между Антон Хекимян и Васил Терзиев, 25.9% от анкетираните заявяват подкрепа за кандидата на коалиция „ПП-ДП-Спаси София“, докато 24% биха гласували за кандидата на коалиция „ГЕРБ-СДС“. Близо една трета от анкетираните заявяват, че не биха подкрепили нито един от двамата при такъв балотаж, а 17.9% се колебаят.

При нагласите на софиянци за общински съвет, за коалицията „ГЕРБ-СДС“ биха гласували 30.6% от анкетираните, докато за коалицията „ПП-ДБ-Спаси София“ получава 25.7% подкрепа. Третото място е за „Възраждане“ с 19.2%, а след тях се нареждат БСП с 13.7% и ИТН с 3.4%.

Запитани как трябва да расте София, почти половината от анкетираните (44.8%) отговарят, че е достатъчно голяма засега, докато 29.9% смятат, че трябва да расте с разрастване на територията. На въпрос трябва ли да бъде премахнат Паметникът на Съветската армия, положително отговарят 20.1% от анкетираните, докато 62.8% смятат, че не трябва. Всеки десети или 10.4% искат да се реши с референдум, докато 6.8% са без мнение.

Проучването е проведено от агенция „Адлайн“ в периода 10 – 20 октомври 2023 година чрез стандартизирано интервю лице в лице, провеждано в дома на респондента. Извадката е представителна за пълнолетното население на Столична община, стратифицирана по признаците местоживеене, пол и възрастова група. Обемът на извадката е 965 души над 18-годишна възраст. Финансирано е със собствени средства.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Най-четени