Connect with us

Нюзрум

Денков съвсем пощуря! Върза се на глупостите на Асен и си мисли, че някой им вярва

Published

on

Последните години, благодарение на усилията на Асен Василев, външният дълг на България спрямо брутния вътрешен продукт продължава да спада. През последните две години – от 24% на 22%, така че финансовото министерство и правителството си вършат работата в това отношение.

Това заяви пред журналисти премиерът Николай Денков, предаде БТА.

Този външен дълг е заложен в бюджета, който е гласуван от Народното събрание. Всеки, който е участвал в гласуването, трябва да знае за какво става дума. Тези средства, които трябва да дойдат през дълга, са свързани основно със замяна на предишен дълг, който е взет през 2014 г., преди около 10 години. Просто изтича времето, в което трябва да бъде платен. Част от него ще се използва за финансиране на дефицита, който е под 3%, посочи Денков по повод критиките към фискалната политика на правителството, отправени от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„В това отношение финансовото министерство си върши работата“, категоричен беше акад. Денков.

Вчера в Благоевград Борисов заяви, че бюджетът още не е внесен и в ГЕРБ не знаят нищо за поемане на дългове.“Не сме съгласни. Никой не ни е питал нас. По-добре да вдигнем лошия дефицит, отколкото да взимаме нов външен дълг“, каза Борисов.

Ако е вярно това, което Асен Василев посочва (планирани дефицити до 3 %, както и тегленето на нов дълг, бел. ред.), значи има по-лоша събираемост. И ако към това прибавим още 5-6 милиарда нов дълг, аз не съм съгласен, каза още лидерът на ГЕРБ и допълни, че очаква Асен Василев да представи сметките на държавата не само пред ресорната комисия, но и пред парламентарните групи, които подкрепят правителството.

Премиерът посочи, че правителството продължава да изпълнява управленската си програма и изрази надежда Народното събрание да приема важните за държавата и гражданите закони. Според министър-председателя опитите за разклащане на доверието на гражданите ще имат единствено негативно отражение върху възможността на кабинета да се справя с трудностите и предизвикателствата.

Във връзка с предстоящите местни избори премиерът Денков заяви, че правителството полага необходимите усилия за тяхната подготовка.

„Когато се подготвят избори, винаги има проблеми. Важното е тези проблеми да бъдат решени навреме. Има дискусии, свързани с машините, както на всички последни избори. Това, което зависи от правителството, ние го правим и помагаме на Централната избирателна комисия“, каза той.

Акад. Денков не вижда пряка заплаха от миграционен натиск във връзка с конфликта в Израел. България продължава да се справя много добре със защитата на външната граница на Европейския съюз.

„Трябва да сме готови за по-тежко развитие на бежанската вълна, но не очакваме непосредствена такава“, отбеляза премиерът.

Към този момент не се налага пореден полет на правителствения самолет за евакуация на български граждани от Израел, но държавата има готовност да се отзове при необходимост.

Той съобщи, че ситуацията в Израел и ивицата Газа ще бъде тема на днешното извънредно онлайн заседание на Европейския съвет. България е част от общоевропейските усилия за подпомагане на всички цивилни граждани в конфликта.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени