Connect with us

Нюзрум

Неочакван обрат! Изграждат две нови ПАВЕЦ и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“

Published

on

Обрат в енергетиката прави правителството. Постигането на нискоемисионна енергийна система е в основата на концепцията за нова енергийна стратегия, която трябва да е готова до 30 ноември.Изграждането на две нови ПАВЕЦ (Помпено-акумулираща водноелектрическа централа) и осми блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъдат гръбнакът на концепцията, стана ясно от думите на ресорния министър Румен Радев по време на националната енергийна конференция на тема „ВЕИ и енергийната сигурност: предимства срещу рискове“. Тя бе организирана от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) в партньорство със „Стандарт“ и с подкрепата на „Минстрой“.

Според министър Радев няма понятие беземисионна енергетика, както непрекъснато се говори в парламента. Затова страната ни трябва да се концентрира върху постигането на нискоемисионна енергетика.

Двете нови ПАВЕЦ ще бъдат с инсталирана мощност 1600 мегавата. Те ще бъдат разположени на язовирите Доспат и Батак и трябва да влязат в експлоатация през 2032 г.

ПАВЕЦ е водноелектрическа централа, използваща многократно енергията на водната маса за произвеждане на електричество. Тя изпомпва водата от по-ниско разположен водоем обратно в основния горен слой.

Паралелно с това ще бъде ремонтирана и ПАВЕЦ „Чаира“ – най-голямата помпено-акумулираща водноелектрическа централа в България. Тя има капацитет за производство на 1000 MW и е единствена по рода си в света, каза проф. Николай Вълканов, председател на Съвета на директорите на „Минстрой“. За сравнение той посочи, че производството на една атомна централа е 2000 MW. През годините някой счупи това уникално съоръжение и сега то не работи, но днес трябва спешно да бъде ремонтирано, призова проф. Вълканов. 

Министър Румен Радев посочи, че в нискоемисионната енергетика влизат ядрена енергетика, соларните системи, мощностите от ветрогенератори, геотермалната енергия, хидроенергетиката, както и биомасата. „Много важно е докъде ще се поставят границите на емисионния фактор“, заяви Радев. 

Министърът на енергетиката допълни, че целта на енергийната стратегия, за която започват да се формират и работни групи, е да се развие концепция. Философията й е да се развият сериозни базови мощности, но те да са смислени като мащаб.

Затова е взето решение да се изгради 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, както и евентуално блок № 8 на площадката с реактори AP 1000. 

Същевременно ще се търсят и възможности за изграждане на големи системи за съхранение на енергия. Вече са развити проекти, за да може да се започне предварително проучване за двете нови помпено-акумулиращи водноелектрически централи (ПАВЕЦ), без да се компрометират изградени вече хидропроекти, информира енергийният министър.

Когато в началото на лятото с г-н Хиновски започнахме подготовката на този форум, знаехме, че това ще е горещата тема на тази, оказала се необичайно топла есен, каза издателят на „Стандарт“ Славка Бозукова, която бе модератор на първия панел от енергийната конференция.
 
Но признавам си, поне аз, нямах представа, че ще се окажем в окото на толкова мощна енергийната буря, предизвикала късо съединение не само в енергийния сектор, но и в цялата държава. Буря, продължила повече от 15 дни – с протести на миньори и блокади по магистрали, с нестихващи войни заради териториалните планове, та до днешния вот на недоверие към правителството, продължи г-жа Бозукова.

Вчерашните дебати в парламента подсказват, че най-вероятно евроатлантическото мнозинство ще препотвърди подкрепата си за кабинета „Денков – Габриел“ и това ще гарантира оцеляването на правителството, а оттам и стабилността в страната. С прекратяването на блокадите, напрежението и емоциите отстъпват, за да извадят на преден план полезните, разумни разговори, един от които, вярвам, е днешният. Защото горещите въпроси в този структуроопределящ сектор – енергетиката, който е и пряко свързан с националната сигурност, изобщо не са намалели. А във време, когато в близост до България бушуват две войни, това е тема, към която трябва да се отнасяме с безкрайно внимание, категорична бе Славка Бозукова.

Целта ни с този форум е да представим експертните мнения и необходимите законодателни промени. Подготвили сме списък от идеи, които днес ще бъдат представени, каза Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум. 

Една от тях е на Индийската академия на науките и е за производство на биогаз и водород. Това може да бъде пилотен проект у нас и за замени част от мощностите в комплекса „Марица Изток“, каза Хиновски. 

Той, както и проф. Николай Вълканов, специално акцентираха върху геотермалната енергия, която е бъдещето заедно с водорода. България е изключително богата на геотермални води.

Турция за 4 години инсталира мощности, произвеждащи 1600 MW, каза проф. Вълканов и призова в енергийната стратегия да бъде обърнато специално внимание на енергията от вода. Още повече, че има проекти за язовир на р. Тунджа, съвместно с Турция, както и за малък язовир на р. Места. 

ПАВЕЦ са най-добрите екологични батерии, съгласи се и бившият зам.-министър на енергетиката Жечо Станков, сега депутат от ГЕРБ-СДС.  

България има един от най-добрите енергийни миксове, ние допринасяме за енергийната сигурност на Балканите, каза още Станков. Той призова държавата да инвестира в енергийна ефективност, защото „най-евтината енергия е спестената енергия“. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени