Connect with us

Нюзрум

Социалната министърка с ново 20: Нашата цел е те да станат поне 100

Published

on

Нашата цел в перспектива е социалните предприятия да станат поне 100, защото това дава възможност за трудова и социална ангажираност на хора от уязвими групи. Това заяви пред журналисти министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова преди началото на международна конференция на високо равнище на тема „Социалната икономика – вдъхновяваща, иновативна, обединяваща”. Събитието се организира в Националния дворец на културата в София. То е част от Българското председателство на Мониторинговия комитет на Люксембургската декларация, което страната ни пое през втората половина на 2023 г.    

По думите на министър Шалапатова по Плана за възстановяване и устойчивост и по програма „Развитие на човешките ресурси“ е предвиден сериозен финансов ресурс, за да бъде увеличен броят на социалните предприятия. Тя посочи, че към момента тези предприятия са малко над 30.

Инвестициите ще помогнат да се подобри управлението на тези предприятия, за да станат те конкурентни на пазара на труда, отбеляза Шалапатова. В България има какво още да направим за участието на редица уязвими групи в пазара на труда, коментира още тя.

Според министъра фактът, че България е домакин на Мониторинговия комитет на Люксембургската декларация, е признание за напредъка на нашата страна за развитието на социалната и справедлива икономика. Шалапатова заяви, че страната ни може да обмени добри практики с други държави в това отношение. Тя даде пример за опита на Испания и Италия по отношение на социалното развитие. пише БТА. 

Министърът на труда и социалната политика направи изказване и пред участниците в днешната конференция. В речта си тя наблегна на това, че борбата с бедността и социалното изключване, намаляването на социалните неравенства, са в основата на благополучието на всички европейски граждани.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени