Connect with us

Нюзрум

Шокиращи данни за българина! Губим по 269 лева от парите за втора пенсия

Published

on

пари

Частните универсални пенсионни фондове, в които задължително се осигуряват 3,98 млн. българи, отново са започнали да губят пари през август и септември, съобщава „24 часа“, като се позовава на данните от отчетите на десетте фонда, публикувани в статистиката на Комисията на финансов надзор (КФН). От изданието пресмятат, че близо 4 млн. българи са загубили по 269 лв. от парите за втора пенсия през последните 9 месеца.

Всеки роден след 1 януари 1960 г. българин внася в частен универсален пенсионен фонд 5% от дохода си като вноска за втора пенсия. За разлика от вноските за НОИ, които се ползват за изплащане на пенсиите на сегашните пенсионери, вноските в универсалните фондове се трупат в лична партида и от нея се определя размерът на втората пенсия. Междувременно парите се инвестират на капиталовите пазари, за да носят доходност.

Реално размерът на партидите в универсалните пенсионни фондове започва да намалява през август и септември тази година. В края на юли средният размер на партидата е бил 6240,28 лв., или с около 80 лв. по-голям от този в края на септември.

Намалението на партидите реално е засегнало осигурените в четири от десетте универсални пенсионни фонда – “Доверие”, “ДСК-Родина”, “Алианц” и ОББ. Това са четири от най-големите фондове на пазара, като най-голямото намаление е в средния размер на партидите на “Доверие”. При останалите шест по-малки като обеми фонда средният размер на партидите нараства за деветте отчетени месеца на 2023 г. Събраните средства в тези по-малки фондове обаче са принципно значително по-малки от парите, натрупани в партидите в четирите големи фонда.

Не е ясна точната причина за намалението на партидите, но според експерти тя принципно може да се дължи на таксите за обслужване, които се удържат от всяка вноска. Ако е така, тези пари трябва да бъдат възстановени от фондовете в момента, в който започне да се изплаща пенсията. Причината е, че според разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване партидите за плащане на пенсиите не могат да са по-малки от абсолютния размер на направените през годините осигурителни вноски.

И към момента за хората, които се очаква да получават минимална пенсия от НОИ, е по-изгодно да оставят парите си в частните фондове. Причината е, че минималната пенсия е с гарантиран размер и тя не може да се намали. Така те ще могат да получат и парите си от партидите си. Тези, които имат ниски партиди, също е добре да не местят парите си в НОИ. Причината е, че те имат по-малко вноски, което означава, че няма да имат и достатъчно стаж да се пенсионират по нормалния ред.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени