Connect with us

Нюзрум

Босът на „Еврохолд“ писна: Опитаха се да ни откраднат бизнеса

Published

on

„Работим в повече от 12 държави и никога в нашата история не сме имали проблеми другаде – освен в Румъния. Отдавам това на корупция“, заявява Асен Христов, председател на надзора на Еврохолд – групата, която притежаваше Евроинс Румъния. По думите му служители от Органа за финансов надзор (ASF) са се опитали да откраднат бизнеса на Евроинс в Румъния.

В интервю за „Bursa“ Христов твърди, че в България вече са образувани съдебни дела срещу Кристиан Рошу (вицепрезидент на ASF) и Валентин Йонеску (генерален директор на Генералната дирекция по застраховане на ASF) за злоупотреба със служебно положение. През март ASF отне лиценза за дейност на Euroins Romania Asigurare Reasigurare (Eвроинс Румъния), като същевременно обяви компанията в неплатежоспособност. По-късно съдът в Букурещ присъди фалит на застрахователя, който миналата есен притежаваше 33% от застраховките „Гражданска отговорност” в Румъния.

Репортер: В изявление от юли Еврохолд обвини Органа за финансов надзор (ASF), че е действал незаконно, за да премахне Евроинс Румъния от пазара. Също така в съобщението се споменаваше, че компанията е изготвила доклад, който доказва  финансовата стабилност и платежоспособност на Евроинс Румъния към момента, когато ASF отнема лиценза й. На какъв етап е този процес? Получихте ли отговор от властите?

Асен Христов: Още не съм получил отговор. През март ASF ни отне лиценза чрез процедура, с която наруши много закони не само в Румъния, но и в Европа. Разбира се, регулаторът по-късно съчини съвсем друга история – че всичко е било законосъобразно. Все още оспорваме всичките им решения в съда. В същото време, чрез другите ни дружества от холдинга, отправихме конкретни предложения към ASF, за да избегнем ситуация, в която румънските граждани губят толкова много пари. Предложихме и на Гаранционния фонд да ни върне обратно целия портфейл на Евроинс Румъния, за да го прехвърлим в активите на българските ни дружества и за да покрием всички съществуващи и бъдещи искове и претенции. За моя изненада, никой не отговори на това предложение – ASF, парламент, вашето правителство…Никой. Изглежда, че никой не е заинтересован да спести около триста-четиристотин милиона евро на румънските граждани. Същевременно всички казват, че пари в Гаранционния фонд няма. След това и против всякаква логика, в началото на септември валидността на издадените от Евроинс Румъния полици, които изтичаха на 9 септември, беше удължена с още три месеца. Това действие противоречи на логиката, защото моментално създава допълнителни загуби за Гаранционния фонд, които последният трябва да покрива. Причинява допълнителни загуби и на всички кредитори на Евроинс Румъния.

Репортер: Кои според Вас са грешките, които направи Евроинс, за да се стигне до днешната ситуация?

Асен Христов: Единствената ни грешка е, че отказахме да участваме в тази корупционна схема. Тук говорим за корупция на много високо ниво – ASF или дори на по-високо. Искам да ви информирам, че главната прокуратура в България вече образува наказателно производство срещу г-н Рошу (б.р. Кристиан Рошу, вицепрезидент на ASF) и г-н Йонеску (б.р. Валентин Йонеску, генерален директор на Главна дирекция по застраховане в ASF). Мисля че през следващия месец ще бъде образувано такова и срещу още един румънски гражданин. Не става въпрос просто за проверка, а за наказателно дело за злоупотреба със служебно положение. Следователно, според румънското законодателство двамата не могат да бъдат част от борда на ASF. Вече информирахме държавните структури и румънското правителство за това и съм изненадан, че никой, дори от парламента, не казва, че според румънското и европейското законодателство г-н Рошу не може да бъде вече член на борда на ASF. Чуват се дори слухове, че може да бъде преизбран за нов мандат. Мисля, че всички тези хора, които съставляват реална престъпна група и за които подозирам, че се ползват с определена политическа протекция, вярваха, че след това, което се случи в Румъния, холдингът (б.р. Еврохолд) ще бъде унищожен. Но не е така. Все още сме най-големият холдинг в България и работим в Европа. Приходите ни намаляха с 10-15%, но все още работим и ни приемат много добре навсякъде. Имаме и други застрахователни подразделения. Едно от тях е Евроинс България, която от 2007 г. има право да развива дейност в Румъния съгласно евродирективата за свободно предоставяне на услуги (Freedom of Services), както и във всяка държава-членка на ЕС. През изминалите години Евроинс България е предоставяла определени застрахователни услуги на румънския пазар – вече имаме натрупан опит в това отношение и от няколко дни започнахме да предлагаме активно всички видове застраховки без “Гражданска отговорност” (ГО). За последната трябва да изградим връзка с Гаранционния фонд и Бюрото на автомобилните застрахователи в Румъния (BAAR), както и да получим ново разрешение от българския регулатор, което очакваме в следващите няколко дни. Все още анализираме дали да предоставяме ГО, но във всички останали видове застраховки сме активни в Румъния чрез нашето българско подразделение. Много съм изненадан, че неофициално представители на ASF прозвъняват всички застрахователни брокери, като се опитват да ги притискат да не работят с нас. Наред с това същите започнаха да говорят срещу други две български компании, работещи на румънския пазар. Ето защо смятам, че в тази работа са замесени и политици. Изненадан съм, че законът се нарушава, особено законът за конкуренцията.

Репортер: Кои според Вас са грешките, които направи румънският финансов надзор, за да се стигне до сегашното състояние?

Асен Христов: На практика ръководството на ASF наруши редица разпоредби на националното законодателство и европейски директиви. Говорим за опит да ни откраднат бизнеса. Казвам това, защото преди няколко дни беше предоставен лиценз на нова компания в сектора (б.р. Eazy Asigurări) в Румъния. Много е странно, че ASF направи това за много кратко време. Опитах се да разбера повече за тази компания, потърсих информация на уебсайта им, но не намерих нищо. Мисля, че това е много интересно за журналистическо разследване. Паралелно с това те удължиха валидността на полиците на Евроинс Румъния. Няма да се изненадам, ако тази нова застрахователна компания се опита да се сдобие с портфейла ни (б.р. принадлежал на Евроинс Румъния) от Гаранционния фонд, който съдържа около 1.3 – 1.4 млн. полици. Средната им валидност ще продължи месец и половина-два, след което изтича. Казвам средно, защото след една година всички полици изтичат. Не сме далеч от 17 март, но някои полици ще изтекат през октомври, ноември. Така че не бих се изненадал, ако тази застрахователна компания отиде в ASF и се опита да получи портфейла ни за едно евро, а след това поднови всички полици и вземе 10% или 15% от пазара на безценица. Ако това се случи, наистина ще се потвърди, че те са се опитали да откраднат бизнеса на Евроинс Румъния, която работи на вашия пазар повече от 17 години.

Затова смятаме, че говорим за корупция, за опит за кражба на бизнес от голяма компания и е странно, че това се случва в държава, която е част от Европейския съюз.

Репортер: CITR поиска разваляне на презастрахователния договор между Евроинс Румъния и презастрахователя ЕИГ Ре, който е част от групата Еврохолд. Какво ще правите, ако съдът анулира презастрахователния договор?

Асен Христов: Подобен развой би бил наистина много странен. CITR, която е ликвидатор на компанията (б.р. Евроинс Румъния), прие, че преди Евроинс Румъния да бъде обявена в несъстоятелност, е имала искове и задължения във връзка с предишен презастрахователен договор, за който ASF обаче твърдеше, че не е валиден и на практика не съществува. Поради тази причина заменихме въпросния презастрахователен договор с друг нов такъв. Но сега става много интересно – CITR решава да приеме всички искове и задължения по последния сключен от нас презастрахователен договор с много силен европейски презастраховател. Чудя се кое е вярно? Ако CITR го признае (б.р. договора), това означава, че съществува, така че Евроинс Румъния е перфектна компания. В този случай ASF греши. Ако ASF е права, CITR греши. Така че не разбирам кой е прав и кой крив. В същото време последният презастрахователен договор, който сключихме и чрез който заменихме предишния, работи перфектно от 1 януари до 17 март – нещо, с което се съгласи дори ASF. Но изведнъж казаха, че този договор вече не е валиден. Странно е, защото когато взеха решението да обявят компанията в несъстоятелност, казаха, че този договор не съществува и не го приемат. Но ако договорът не съществува, как сега ще го развалят. От друга страна, ако договорът съществува към този момент, тогава всички резерви и задължения на Евроинс Румъния трябва да бъдат покрити. Което означава, че нямат право да обявят компанията в несъстоятелност. Но ако нямат, защо сега искат да я съдят. Това е ново потвърждение за корупция. Все още няма дело, но ако има, съм сигурен, че ще се защитим перфектно и че ще докажем, че този презастрахователен договор съществува и че той отговаря на законовите изисквания.

Репортер: Предвид принципите на свободата на установяване и свободата на предоставяне на услуги в ЕС, смятате ли, че все още е възможно да се върнете на пазара в Румъния и да предлагате застраховка „Гражданска отговорност”?

Асен Христов: Българският регулатор вече провери компанията в България и първото заключение е, че условията са наистина добри. Както знаете, ние работим на FoE и FoS принцип в Гърция, Полша, Испания и т.н. Убеден съм, че ще получим потвърждение от българския регулатор и че ще можем да възобновим дейността ни (б.р. в Румъния) в застраховките „Гражданска отговорност”. Дали реално ще го направим ще преценим допълнително. Може да не започнем отново веднага. Първо бихме искали да проверим нагласите на клиентите. И след известно време, може би, ще започнем отново да предлагаме застраховка „Гражданска отговорност”. Не сме толкова нетърпеливи. За нас по-важна е справедливостта – искаме да докажем, че сме достатъчно стабилни, за да работим на вашия пазар.

Репортер: Евроинс работи в много страни от региона и доколкото знам само в Румъния е имала такива проблеми. Как си обяснявате тази ситуация?

Асен Христов: За нас е изненадващо, че само в Румъния българският бизнес не е добре дошъл. Има и други български компании, които имат проблеми в страната и се учудвам, че това се превърна в национална политика. Много е странно. Работим в над 12 държави и никога в нашата история не сме имали проблеми, където и да било – единствено в Румъния. Отдавам това повече на средата и корупцията. Надявам се, че водещите румънски политици ще вземат мерки срещу корупцията. Миналата година имах три срещи с г-н Марсел Чолаку (б.р. в момента премиер на Румъния), по време на които го информирах за проблемите в ASF и средата за правене на застрахователен бизнес. Надявам се, че ни е чул. Но на този етап изглежда, че не са предприети действия.

Репортер: Доколкото знам, но може и да греша, Евроинс Румъния не е внесла искания от ASF капитал. Дори и да не сте съгласни с анализа на регулатора, защо не сте внесли искания капитал?

Асен Христов: Внесли сме необходимия капитал. През последните десет години сме инвестирали 273 млн. евро във вашата страна. Всеки път, когато ASF ни поискаше капитал, ние го внасяхме. Последните средства бяха внесени миналия септември или октомври и към този момент имаме достатъчно доказателства, за да докажем, че ASF ни потвърди, че всичко е наред. Но изведнъж, през февруари (б.р. тази година) ASF реши да се върне към 2020 г. и да открие някои неща … Ако проверите внимателно, ще видите, че към момента на вземането на решение да ни отнемат лиценза, не е имало закъснели плащания или нещо подобно. Имаше само някакви слухове в две румънски медии и дори ASF обяви през първите два дни, чрез г-н Апостол, говорителят, и след това чрез г-н Рошу, че няма икономически причини за това действие (б.р. отнемане на лиценза ) и че по този начин наказват компанията за нейното поведение. Съжалявам, но не разбрах какво е нашето поведение. И за първи път чух някой да казва, че това е наказание за поведение. Първо казаха, че всичко е наред, след това през декември казаха, че има недостиг от 400 млн. евро и изведнъж, когато им заявихме, че това не е вярно, и проведохме няколко срещи с тях, след два месеца, през февруари, те решиха, че има много повече недостатъци. С въпросния нов презастрахователен договор обаче (б.р. с ЕИГ Ре) и други ние покрихме дори и тези изисквания. Все още не разбирам позицията им. По принцип те отвориха огромна празнина на румънския пазар. Голяма изненада за мен беше предварителния доклад за Евроинс, публикуван от CITR, в който се споменава за 5 млрд. леи общи потенциални задължения, но само 600 млн. от тях – дължими, а другите може и никога да не станат такива. Какво означава това? По този начин можем да стигнем до много странни суми. Любопитно е, че има сключени полици с общини (б.р. община Орадя), за които се твърди, че исковете се очаква да възлизат на 112.5 млн. евро. Всъщност става въпрос за 15 полици ГО и всички те или поне половината от тях изтичат. Дори и да има определени претенции по тези полици, общината няма да е бенефициент. Обезщетени ще бъдат други хора, основно тези, чиито коли ще бъдат ударени от тези на общината. Странно е – сякаш някой им се е обадил и им е казал да се опитат да претендират за нещо, което не съществува. Това е причината да смятам, че определени лица в ASF, чиито имена споменах, се опитват да прикрият престъпната си дейност. Те се опитват да дезинформират компанията и да прикрият, че са се опитали да ни откраднат бизнеса.

Репортер: Как виждате застрахователния пазар на ГО в Румъния след излизането на Евроинс? Как мислите, че ще изглежда пазарът през следващите няколко години?

Асен Христов: Според мен и преди нашето излизане пазарът беше стабилен, печеливш и цената не беше много висока – по-скоро нормална. ASF беше замразил цената за шест месеца, за да не расте. Нашият пазарен дял беше разпределен между други играчи. Пазарът е напълно нормален. Но щетите за Гаранционния фонд, които възникнаха от излизането на City от пазара, което е десетократно по-голямо като ефект от това на Евроинс, няма да могат да се покрият в следващите три-четири години. Парите трябва да дойдат отнякъде. И ако ASF продължи да изземва 10% от пазара, което е точно това, което се случва – застрахователите превеждат на Гаранционния фонд 10% от приходите си, тези средства няма да са достатъчни през следващите години, за да покрият щетите, причинени от City. Разходите от излизането на Евроинс Румъния от пазара ще бъдат поне пет пъти по-малки.

Репортер: Какви са следващите стъпки, които искате да предприемете по отношение на активността ви в Румъния?

Асен Христов: Както казах, ние вече работим в сегмента на немоторните застраховки. Относно ГО, мисля, че през следващите няколко дни ще получим нотификация (б.р. от регулатора в България), но нямаме притеснения да започнем веднага. Ще съдим румънската държава извън Румъния за поне 500 млн. евро. Вече сме много напред в това производство, две много известни адвокатски кантори работят за тази цел и съм уверен, че ще спечелим. Може би не веднага, но след три-четири години. Но много ще се радвам, ако междувременно някой седне с нас на масата и провери как можем да разрешим този проблем занапред. Бих добавил също, че ще бъда много изненадан, ако след цялата информация, която предоставихме за г-н Рошу, опозицията в румънския парламент, която е запозната с доказателствата, все пак позволи преизбирането му в ASF. Това би било нещо много нелепо за Румъния.

Най-четени