Connect with us

Нюзрум

„Евроинс“ внесе искане в съда, планира да работи от България

Published

on

Българската застрахователна група „Евроинс Иншурънс Груп“ (ЕИГ) е подала искане до Апелативния съд в Букурещ за възстановяване на лиценза за функциониране на нейното дъщерно дружество „Евроинс Румъния“ и в същото време е излязла с предложение, което би ѝ позволило да работи на румънския пазар, съобщи Romania Insider. „Евроинс Иншурънс Груп“ е подал искане в съда за отмяна на решението от 17 март на румънския финансов регулатор ASF, с което се отне правото на финкциониране на „Евроинс Румъния“ заради„признаци на несъстоятелност“. По-късно европейския надзорен орган EIOPA потвърди липсата на капитал – въпреки че не беше публикуван официален доклад.

В същото време ЕИГ заяви готовност да прехвърли портфейла на румънското си дъщерно дружество към българското презастрахователно дъщерно дружество ЕИГ Ре, което по този начин ще извършва всички плащания, свързани с портфейла. Като част от предложението за уреждане на спора „Евроинс България“ ще започне работа на румънския пазар под режима на свобода на услугите (FoS).

Двата елемента на предложението не са представени от ЕИГ като свързани, но според изданието е естествено да се допусне, че освен ако българската компания не уреди по взаимно съгласие въпроса за румънския си портфейл, румънският орган ASF ще забрани на „Евроинс България“ да започне дейност на местния пазар.

След отнемане на оперативния лиценз на „Евроинс Румъния“ ASF прехвърли портфейла на компанията към гаранционния фонд на застрахованите лица FGA, което означава, че плащанията ще се обслужват от бъдещи купувачи на застраховки.

Най-четени