Connect with us

Парламент

МЕГАСКАНДАЛ: Копейкин от Възраждане първо арестуван, а след това изгонен от Украйна като руски шпионин

Published

on

На лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов е била наложена забрана да влиза в следващите 10 години в Украйна. Мярката срещу депутата, който се похвали, че е посетил българите там през уикенда, е наложена след сигнал, че е руски шпионин.

Новината, за която няма все още официално потвърждение от посолството на Киев в София, бе споделена пред “24 часа” от наши сънародници в Тараклийския район в Молдова.

Българският депутат със свои снимки във фейсбук показа, че на 4 март е имал срещи с местни български организации. Заедно с председателя на районния съвет на Тараклия Иван Паслар е пътувал до Болград, Украйна.

Днес от 15 ч. лидерът на „Възраждане“ е свикал пресконференция, за да разкаже за посещението си при бесарабските българи.

Костадинов отиде в Украйна след словесна престрелка в парламента с премиера Кирил Петков на 1 март. „Защо, като сте такъв мъж, не сте там в Украйна да помагате на българите“, попита го остро премиерът.

Снежна топка полетя към главата на премиера Кирил Петков
Кадър: бТВ

Снежна топка полетя към главата на премиера Кирил Петков Кадър: бТВ

Последва атаката от активисти на „Възраждане“ на честванията на 3 март на Шипка, когато агитката им мощно освирка министър-председателя и шефа на парламента и ги замеря със снежни топки по време на речите им и на военния и църковен ритуал в памет на жертвите от Шипченската епопея.

Председателят на парламента Никола Минчев и премиерът Кирил Петков на Шипка за 3 март
Снимка: Ваньо Стоилов

Председателят на парламента Никола Минчев и премиерът Кирил Петков на Шипка за 3 март Снимка: Ваньо Стоилов

В интервюто си за Би Ти ви в неделя Кирил Петков потвърди, че преди 3 март и инцидента на Шипка руската посланичка е споделила, че е имала разговор с Костадин Костадинов. Той се е състоял на 1 март, но дипломатката не е дала детайли дали лидерът на “Възраждане” е споделил какви намерения имат привържениците му за отбелязването на 3 март и намерението да пътува до Украйна.

Според нашите източници визитата на българския политик в Болград на 4 март, петък, става достояние на Службата за сигурност на Украйна (ССУ).

По време на обяд в ресторант нейни въоръжени служители прекъсват срещата и му съобщават, че имат сигнал, че е руски агент.

Държали са се учтиво, но са го снимали в профил и анфас за картотека.

Молят го да напусне Украйна и му налагат забрана за влизане за 10 години.

Костадин Костадинов изпълнява настойчивата молба на украинската спецслужба и към 19 ч. напуска Украйна в посока Молдова.

Според неофициална информация от българското разузнаване преминаването на лидера на “Възраждане” през КПП е документирано с видеоклип от ССУ.

Няма потвърждение дали темата за инцидента с Костадинов е била обсъждана по време на телефонния разговор между премиера Петков и украинския президент Зеленски в събота, на 5 март.

Най-четени