Connect with us

Парламент

Обрат в БСП, бягат от Путин: Та той не успя да убеди дори своя народ, че войната му е справедлива! Обръчът около него се затяга

Published

on

„Първо трябва да се постигнат условията за примирие в Украйна, а след това да се мисли за последващите стъпки. Да не се поставят предварително условия при преговорите между Москва и Киев. Едва ли можем да очакваме някакъв драматичен напредък и при третия кръг от преговори“. Тази прогноза направи пред БНР заместник-председателят на парламента и депутат от „БСП за България“ Кристиан Вигенин.

„Русия не успя с мълниеносната атака, както очакваше, и сега не е в чак толкова силна позиция. Тя не успя да убеди и собственото си население защо тази война е справедлива. Обяснението кой е прав в една война е много важно нещо, а струва ми се, че Путин не можа да го обясни и му става все по трудно, тъй като нещата се затягат“, коментира той.

По думите на Вигенин не може някой друг да избира посоката на развитие на една държава, освен нейните граждани: „Това, което се случи през 2014 година в Украйна, започна от едно дребно събитие. Нека припомним как тръгна всичко. Започна от това, че едно договорено и предстоящо да бъде подписано споразумение за асоцииране на Украйна с Европейския съюз беше спряно от Янукович под натиска на Русия. Започнаха протести и стъпка по стъпка се получи онази ескалация. След събитията от 2014-а Крим премина под руски контрол, а Донбас – регионите на Донецк и Луганск – бяха извадени от политическия процес в Украйна и една голяма част от населението, което е с проруски симпатии, спря да участва в изборите в Украйна. Така се получи съществен превес на силите, които искат проевропейско развитие на страната. Изборите там преминаваха по всички правила. От гледна точка на ОССЕ изборите в Украйна са минавали по високи стандарти“, посочи депутатът от БСП.

Най-четени