Connect with us

Нюзрум

Професор се бие в гърдите, иска тази огромна промяна в Конституцията

Published

on

Важен държавно укрепителен акт би било, ако в Конституцията се запише, че Велико Търново е историческа и духовна столица на България, според проф. Атанас Семов. Той посочи, че за това е нужна широка гражданска подкрепа и отправи апел към членовете на българската адвокатура да подкрепят идеята.

Адвокати от цялата страна участват в националната есенна научно-практическа конференция на съсловието в Музей „Възраждане и учредително събрание“ във Велико Търново, организирана от Висшия адвокатски съвет и Великотърновската адвокатура на тема „Независимостта като ценност“.

Според Семов много малко държави в света имат богата, драматична и величава история, като България. Той допълни, че не се сеща за друг град, като Велико Търново по света, който може така да олицетворява многовековното богатство на историята по достоен начин с ангажирано гражданство. Конституционният съдия подчерта, че търновските граждани са носители на историческата памет и днес.

Преди него в приветствието си към участниците в конференцията кметът Даниел Панов припомни, че през 2019 година, 44-ото Народно събрание единодушно приема решението на Инициативния комитет, съставен от общественици, историци и родолюбци, и председателстван от адвокат Йордан Цветанов, Велико Търново да бъде признат за Историческа и духовна столица на България, а следващата стъпка е тази особена роля да бъде вписана в Конституцията, предаде БТА.

Велико Търново е бил столица на България в продължение на 208 години от 1185 година, тук е приета Търновската конституция, създаден е комитетът „Единство“, свързан със Съединението на България, тук е обявена Независимостта на 22 септември 1908 година, както и много други актове, свързани с държавността, затова предвид предстоящите промени в Конституцията, идва подходящ момент това особено място на старата столица да бъде вписано и в конституционния документ, посочи Панов. Той допълни, че именно адвокатите, като независими хора, могат да подкрепят такова предложение.

Участниците в конференцията дискутират независимостта като ценност в исторически аспект, както и в ракурса, обхващащ разделението на властите. Форумът е посветен на 115 години от обявяването на Независимостта на България.

Най-четени