Connect with us

Нюзрум

Наказание: ДеБъ плаши с изключване Мустафа Емин заради скандала в „Пирогов“

Published

on

Освободеният като съветник на министъра на отбраната Тодор Тагарев, Мустафа Емин получи наказание и от „Да, България“. Това съобщиха от партията на своя сайт след заседание на контролната й комисия.

Наказанието на Емин е предупреждение за изключване, взето от втория път с гласовете на четирима от присъствалите седем души на заседанието на комисията. При първото гласуване нито една от трите възможности за наказание (забележка, предупреждение за изключване, изключване) не събира необходимото мнозинство.

Аргументите за наказанието на Мустафа Емин според контролната комисия са, че нарушава в два аспекта устава на „Да, България“:

  • партията да се стреми към институционално укрепване вместо политически произвол
  • уронване на престижа, като Емин е поддържал фокуса на вниманието към случая и това се е съчетало със „спорове в социалните мрежи, почиващи на частична информация или предположения“

От публикуваната от „Да, България“ извадка от протокола на заседанието на контролната комисия става известно, че от пристигането на Мустафа Емин и семейството му в „Пирогов“ (19.20 ч.) до обработването на раната на детето и освобождаването му (22.54 ч.) минават над три часа, макар и семейството да е насочено да чака пред звеното, където се поемат най-спешните случаи – шокова зала.

Преди детето на Емин лекарите са поели други три, едно от които е влязло вероятно през вход, който не е видим за вече бившия съветник на министъра на отбраната. Съответно, в партията смятат, че е допустимо в даден период от време Емин да е смятал, че лекарите бездействат, вместо да се погрижат за детето му.

В протокола се посочва, че от предоставените от „Пирогов“ записи, разговори с ръководството, (медийни) обяснения на Емин и персонал на лечебното заведение става известно, че директно или косвено е споменал три пъти министъра на здравеопазването.

Първият път е бил, когато му е обяснено, че има недостиг на персонал и неврохирургът трябва да обслужи няколко отделения. „В този момент г-н Мустафа Емин настоява, че щом проблемите се знаят, те трябва да бъдат адресирани с отговорните лица, ако трябва, да говорят и с министъра“, се посочва в протокола, като според Емин става дума за „ефективност и ефикасност в здравеопазването“.

После в разговор с лекар Емин се посочва, че му е предложил, ако иска да се подобрят процесите, „да направи директна връзка с министъра посредством „досега“ си до Министерски съвет“. Лекарят отговорил, че министърът (Христо Хинков) му е приятел и ако иска, може да му се обади.

Намек за връзките си в изпълнителната власт Мустафа Емин прави и при напускането на болницата, когато се оформят окончателните документи. Попитан защо му трябват документите, бившият съветник на министъра на отбраната, „отвърнал с шеговит тон (според свидетелството му), че щял да ги даде на министъра“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени