Connect with us

Нюзрум

„Огромен успех за България“: Деси Атанасова, Киро и Пеевски останаха доволни

Published

on

„Това е огромен успех за България“. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. По-рано днес Европейската комисия обяви, че прекратява наблюдението на България и Румъния чрез Механизма за сътрудничество и проверка. Мониторингът над двете държави беше създаден при присъединяването им към Европейския съюз през 2007 г.

Атанасова припомни, че последният доклад е бил през 2019 г. и оттогава има различен механизъм за контрол и оценка.

„Отдавам го на заслугите на много правителства, на много легислатури на НС и на усилията на всички българи и обществото като държава. Гордеем се с това, че отпадна. Надяваме се, че ще ни е от полза при приемането ни в Шенген“, каза тя.

„Ние сме изпълнили абсолютно всички изисквания за влизане в Шенген. Това, че отпада мониторингът е още една причина да влезем в Шенген. Това, че ЕК оценява напредъка на България и Румъния и в годишното си слово председателят на ЕК изрично подчерта готовността ни. Това ни прави оптимисти”, добави Атанасова.

Според нея позицията на Австрия се дължи на вътрешнополитически въпрос. Атанасова коментира, че у нас се провеждат срещи с представители на Венецианската комисия.

„Тези срещи са предварителни, касаят и последващи срещи във връзка с промяна на Конституцията. На 6-ти и 7-ми октомври Венецианската комисия ще заседава, ще разгледа и ще излезе със становище по отношение на предложенията за промените в Конституцията, който ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесохме”, обясни тя.

Атанасова отбеляза, че следващата седмица ще гледат закона за борба с корупцията.

„Това е огромна победа. Това е само 100-я ден на това правителство и това е национален успех“, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков. Той отбеляза, че това е успех за правителството на Денков и Мария Габриел.  

Той се обърна и към премиерите на Австрия и Нидерландия. „Присъединете се към европейския консенсус. Време е да подкрепите България и Румъния да влязат в Шенген, защото само когато тези две страни са вътре, шенгенското пространство наистина ще стане зона за сигурност. Време е това решение да бъде направено тази година. Оттук-нататък няма повече оправдания”, категоричен е Петков.

Това е успех за правителството за нас, но най-важното сега е Шенген. След отпадането на механизма не виждаме никакви основания да не се случи Шенген, защото това е важно за българите. Това заяви Делян Пеевски от ДПС.

„Надяваме се до декември да влезем в Шенген“, допълни още той.

Най-четени