Connect with us

Нюзрум

НС ГЪРМИ! Обявиха министър Вътев за национален предател

Published

on

Земеделският министър Кирил Вътев, изглежда, няма да подаде оставка, каквито индикации даде той вчера. Днес Вътев говори пред Народното събрание по повод внесеното от депутати проекторешение, свързано с призив за премахване на европейската забрана за внос на украински земеделски култури в няколко държави, включително и България.

Министър Вътев заяви, че на четири срещи в ЕС е защитил позицията, че забраната следва да бъде удължена след 15 септември. На последното заседание на Министерския съвет (МС) вчера обаче били представени макропоказатели, които го убедили в обратното.

Подкрепа
„Темата с вноса на храни от Украйна вече се дискутира доста време, не само у нас, а и на всички срещи на министрите на земеделието в ЕС. Притесненията от страна на земеделските производители са големи, защото Украйна е изключително мощна аграрна страна, с огромни обеми, но основателното притеснение е, че Украйна не изпълнява тежките изисквания, които са наложени от ЕС в производството на земеделска продукция.

Предвид това, че страната е във война, България полага всички усилия в подкрепа на Украйна. Осигурени са коридорите на солидарността. Премиерът проведе разговор с гръцкия премиер, осигурени са коридорите до Кавала и Солун“, коментира Вътев.

„Въпросът е какво се случва след 15-ти септември. Притеснението на петорката произведе намерението да се иска продължаване на тази забрана, и аз я подкрепях в четири срещи.

Но на последния МС бяха изнесени макроикономически показатели, които показват, че не е толкова притеснително България да се откаже от желанието за продължаване на тази забрана, защото има възможност да се набележат мерки за подкрепа на производителите ни там, където възникнат проблеми.

До момента има внос от Украйна; има внос на сухо мляко, което действително прави дъмпинг на производителите на свежо мляко. Има внос и на слънчоглед, влизащ през Румъния като румънски“, допълни той.

Аргументи
„Затова приех аргументите на МС и предприемаме следните мерки: завишаваме контролът на абсолютно всички украински стоки, като стриктно ще се контролира наличието на радиоактивност и на тежки метали. Ще проведем среща със зърнопроизводителите, очакваме да ни представят техните притеснения и въпроси, за да получат абсолютно коректни отговори и да набележим програма за действие.

Това е статусът на решението към момента. Като висш ръководен орган в държавата, очакваме решението на НС. Решението на МС е ясно, известно и е внесено вече при вас“, завърши министърът.

Деян Николов от „Възраждане“ заяви: „Това, което сте на път да извършите, може да го напишем като пример за национално предателство. От онзи ден правителството се опитва да изсмучат данни от пръстите си, за да защитят предложението си.“

„Никой не е по-голям от хляба. Нека не превръщаме темата за хляба в популизъм и тенденциозни политически изказвания. От Украйна и в момента влиза всичко – и пчелен мен, и сухо мляко, и слънчоглед. Причината да завишим контрола са изказвания в медиите“, коментира министър Вътев.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени