Connect with us

Нюзрум

Разкриха целта на Радев: Търси конфронтация, иска влияние

Published

on

Местните избори ще определят начина, по който ще функционира правителството. Това обясни пред БНР политологът доц. Милен Любенов.

„В зависимост от резултатите, моите очаквания са да има преконфигуриране. При победа на ГЕРБ и сериозен резултат в областните градове на страната, те ще настояват при ротацията да имат по-голяма тежест в рамките на Министерски съвет“

Той коментира и острата размяна на реплики между лидерите в управляващата коалиция.

„Причината за това напрежение е в изборите и стягането на партийните редици. Тази коалиция е непопулярна сред избирателите и на двете водещи формации. Един такъв тон, който прекалено много се изостри през последните дни, цели да мобилизира избирателите. Но не очаквам скоро предсрочни парламентарни избири. Това правителство беше съставено и с оглед на сложната геополотическа ситуация в региона и преди всичко войната в Украйна. Докато този конфликт продължава, това мнозинство ще управлява – под една или друга форма“.

Основната цел на ГЕРБ и ДПС е при силен резултат на местните избори да засилят своите претенции към управлението, посочи политологът.

„Това ще постави в една много незавидна ситуация ПП и ДБ. ДПС има много сериозен политически ресурс в политическото задкулисие“.

Доц. Любенов анализира и другата словесна война – между президент и правителство.

„Румен Радев отдавна е на партийния терен. Неговата цел е дългосрочна – да остане в политиката и да има влияние върху политическите процеси у нас. Той търси конфронтация умишлено. Тя ще се засилва толкова повече, колкото отслабва сглобката“.

Политологът не изключи възможността Радев да създаде своя партия преди да изтече края на неговия президентски мандат, „но това минава през оставка като държавен глава“.

На тези избори изненади не може да видим, заяви доц. Любенов.

„Няма играчи, които да застрашат сегашното статукво. Радев, по време на своите служебни правителсва, показа, че не може да предложи нещо, което да бъде сериозна алтернатива. Видяхме, че служебните правителства също затънаха в корупционното блато“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени