Connect with us

Нюзрум

Край с украинското зърно: Министри на земеделието от пет страни се обединиха

Published

on

Полша, България, Унгария, Румъния и Словакия подкрепят удължаването на забраната на Европейския съюз върху вноса на украинско зърно в тези страни до края на годината, каза в петък полският министър на земеделието Роберт Телус, цитиран от „Ройтерс“.

През май Европейският съюз позволи на петте съседни на Украйна страни да забранят вътрешните продажби на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, като същевременно разрешават транзита на такива товари за износ другаде. Тази забрана трябва да приключи на 15 септември.

„Ние подкрепяме забрана на внос в нашите държави до края на годината“, посочи Телус на пресконференция.

„Искам да кажа, че дори и това да се провали, някои страни ще въведат свои собствени ограничения. Нашата декларация е ясна.“

Министрите на земеделието на петте страни освен това са се съгласили, че подкрепят субсидиите за транзит на зърно и искат други продукти да бъдат добавени към списъка със забрани за внос, като малини в случая на Полша, допълни Телус.

Вчера българският министър на земеделието и храните Кирил Вътев заяви, че преговорите с Европейската комисия на петте държави за вноса на селскостопански стоки от Украйна продължават, но всяка от тези страни има различни интереси. По думите му България се отказва да иска забрана на вноса на пшеница, но държи в сила да остане забраната за внос на слънчоглед и нерафинирано олио, посочва БТА.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени