Connect with us

Нюзрум

Земеделският министър проговори за удара срещу фермерите: Затворихме ги заради…

Published

on

Причината за затварянето на фермерските пазари беше, че за 20 дни в страната пламнаха седем огнища на инфуенца по птиците, или по-ясно казано птичи грип. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в Русе, където откри специализираното изложение „Дунавски овощари“ 2023 г. в спортна зала „Арена Русе“.

„За всички, които участват на фермерски пазари, беше адски неприятно това решение за една седмица да бъдат затворени. Но, след като за този кратък период ветеринарите успяха да направят над 300 000 проби и те се оказаха отрицателни, отново освободихме фермерските пазари, където остава под забрана само продажбата на живи птици и на птичи продукти“, каза министърът, цитиран от БТА.

Той обясни, че решението е взето след обсъждане с всички епидемиолози в страната, които са отбелязали, че струпването на хора и то на фермери на едно място, е предпоставка за разнасянето на заразата. Това беше причината за това тежко решение, което създаде напрежение в сектора, защото има много хора, които живеят точно от тази дейност – те си произвеждат продукцията и я реализират на фермерските пазари, каза още Кирил Вътев. 

Министърът коментира и проблемите на зърнопроизводителите. „Внос на зърно от Украйна няма по митнически официални справки. Има внос на слънчоглед, който е най-чувствителен за нас и той влиза като румънски, а ние знаем, че е украински, но няма никаква база, на която можем да го спрем. Нито пък можем да докажем, че е украински“, посочи Кирил Вътев. Той подчерта, че е трудно да се регулира пазарът по административен път. 

Той беше категоричен, че официалните мерки се спазват и Украйна не внася официално у нас слънчоглед и зърно. „След 30 ноември трябва да влязат квотните механизми за внос. Съвсем скоро имахме онлайн среща с украинския министър на земеделието и се разбрахме на 30 ноември да му представим от кои продукти какви нужди ще имаме и само толкова да влизат“, каза Кирил Вътев. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени