Connect with us

Нюзрум

Кметът на Варна тропна по масата: Това няма как да се случи! Дъвчат предизборно темата

Published

on

Във Варна няма да се строят небостъргачи, няма подробни устройствени планове за огромни сгради в кв. Аспарухово, нито до МБАЛ „Св. Анна“, където има разрешително за търговски комплекс с два надземни и пет подземни нива. Това заяви кметът на Варна Иван Портних по повод изявления на съветници и политици от „Възраждане“ и   „Демократична България“, че презастрояването на Варна продължава.

„Тази тема ще е предизборна дъвка, но проблемът е генериран далеч назад във времето благодарение на безогледната реституция в реални граници на земи между блоковете, в Морската градина и други паркове и без мисъл за обществения интерес. Сега тези терени са частни и струват милиони“, посочи Портних. Той отчете, че за последните 10 години с решения на местния парламент са продадени само два общински парцела във „Възраждане“. Кметът припомни, че гласуваното на 11 август от Общинския съвет решение за продажба на 9 дка в „Младост“ цели да осигури прилична и удобна за гражданите сграда на районното кметство, което от много години се помещава в апартаменти в жилищен блок. Дърветата в района ще бъдат максимално запазени, а срещу него ще има парк, обясни кметът, предава „Труд“.

Той припомни, че Общият устройствен план, който е обект на атаки от политически опоненти, е бил приет с гласовете на съветници, които днес са активисти от ДБ и „Възраждане“. „Отчет за изпълнението на плана е даден на съветниците от доста време, очаквам ползотворна дискусия относно бъдещи промени в ОУП и отново приканвам Камарата на архитектите да участва“, подчерта Портних. Той допълни, че поставената наскоро шумоизолираща преграда по пътя към Златни пясъци, която закрива панорамната гледка към морето, е незаконна и ще бъде премахната.   

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени