Connect with us

Fake Harvard

Депутат на Киро плюе срещу Радев: Не е прав! Да си гледа националния интерес

Published

on

Би трябвало президентът да защитава националните интереси, а оперирането на стратегическите пристанища – да бъде задача на държавата, коментира за БТА депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Мартин Димитров.

Повод за коментара е това, че днес държавният глава сезира Конституционния съд (КС) за прекратяването на концесията на терминала „Росенец“. В мотивите си Радев посочва, че решенията в областта на енергетиката винаги трябва да почиват върху необходимостта от надеждност и непрекъсваемост на доставките на суровини и на гарантирането на достъпни цени за гражданите и индустрията.

Президентът би трябвало много ясно да обясни какво прави в момента, чии интереси защитава, заяви Мартин Димитров. „Големият въпрос е защо 10 години, когато държавата е оперирала с това пристанище, е имало сигурност на доставките. Така че тук той не е прав“, смята депутатът. Според Димитров президентът няма основания да се обръща към Конституционния съд.

Първият важен въпрос е, че това е европейски регламент, който се изпълнява, вторият – ние като държава да преценим кой трябва да оперира с ключовите пристанища, коментира Мартин Димитров. Според него именно президентът би трябвало да иска това да е държавата.

На 21 юли Народното събрание гласува да бъде преустановена концесията за пристанищния терминал „Росенец“, както и министърът на енергетиката да започне разговори по условията и реда, при които Българският енергиен холдинг да придобие до 20 процента в консорциума-титуляр на Договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок I-21 „Хан Аспарух“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени