Connect with us

Нюзрум

Не е за вярване! Разкриха какво точно е решил служебният кабинет за „Росенец“

Published

on

Служебното правителство на Гълъб Донев е продължило концесията на пристанищния терминал „Росенец“ с 24 години без мотиви.

Това обвинение отправи лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков тази сутрин, след като обяви, че ще внесат предложение за прекратяване на концесията на пристанището. Тя е за срок от 35 години и е на рафинерията „Нефтохим“, която е собственост на руската компания „Лукойл“.

Предложението за прекратяване на концесията всъщност е общо на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, разясни след това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Даваме на министъра едноседмичен срок след като се приеме от парламента, „Росенец“ да бъде отнет от „Лукойл“ и да приключи безконтролната врата на вноса и износа на горива“, обясни пък депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Последва отговор от президента Румен Радев, който обвини управляващите в кризисен пиар и некоректна постъпка заради намеренията да прекратят концесията на нефтения терминал „Росенец“.

„Да се върнат назад във времето и да си отговорят на въпроса кой отдаде на концесия пристанището – правителството на Бойко Борисов, за 35 години. Служебното правителство не е удължавало концесията, просто остават 24 години от нея. Служебното правителство не я прекрати, защото се водеше борба с космическите цени на горивата, които ни докараха четворната коалиция“, каза Радев.

Какво всъщност обаче е направило служебното правителство на Гълъб Донев за „Росенец“? Реално нито един от политиците не казва цялата истина, става ясно от публикуваното в правителствената информационна система решение на кабинета.

Решението е взето на 6 октомври 2022 г., става ясно от публикувания в системата препис. То е за дерогация от европейските санкции, които бяха предприети за ограничаване на руската нефтена индустрия.

Съгласно тези санкции всички страни от ЕС трябва да прекратят всякакъв внос, преработка и продажба на руски петрол. Като за България бе направено изключение, че „Нефтохим“ в Бургас може да продължи да внася руски петрол до 2024 г.

Решението на кабинета на Гълъб Донев е в три точки. Като съществена е първата.

„1. Разрешава продължаването на изпълнението на Договора за предоставяне на концесия върху Пристанищен терминал „Росенец“, част от пристанище за обществен транспорт Бургас, сключен на 12 май 2011 г. между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД“, гласи решението на кабинета.

С него реално не се удължава концесията на „Росенец“, но и без мотиви правителството се отказва да я отнеме, след като има наложени санкции от ЕС. Като кабинетът Донев обаче се позовава на дерогация, която бе договорена от предшестващото го редовно правителство с премиер Кирил Петков.

Дни преди да бъде взето решението, в края на септември 2022 г., Гълъб Донев пък имаше среща с шефовете на „Лукойл“. Според официалните съобщения на нея били договорени мерки за сваляне на цените на горивата, пише „24 часа“.

В края на 2022 г. правителството на Донев приема и второ решение, с което определя какви горива може да изнася „Лукойл“. Това пък стана след спорове между кабинета и ЕК дали дерогацията важи само за преработка на руски нефт за вътрешния пазар в България или горивата могат да се продават и извън страната. Правителството на Кирил Петков в последните си дни бе забранило износа на горива от „Лукойл“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени