Connect with us

Нюзрум

Христо Иванов потвърди думите на Бойко: Имаме вече завършена програма за управление

Published

on

„Имаме вече завършена програма за управление, т.е нещата по същество, които трябва да се случат, и остана да приемем една рамка, която да описва процедурите, точно как ще се извършва съгласуването. Както по отношение на текстовете на законопроектите, така и по отношение на назначенията в регулаторите“.

Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Все още не е ясно кога ще се подпише документът, обясни Иванов. По-рано обаче Борисов каза, че това предстои следващата седмица.

„Част от тези теми, които бяха поставени там, вече намериха своето развитие. Например, ние искахме да има обща позиция по отношение на референдума на „Възраждане“, което се случи, също така съгласувахме пътна карта за съдебната реформа и за конституцията, очакваме другата седмица да започне работа комисията, текат разговори за възможните корекции в изборното законодателство“, отговори той на въпрос дали седемте условия, които от ПП-ДБ поставиха на ГЕРБ, ще са част от документа, който ще подпишат.

„Що се отнася до механизма за излъчване на регулаторите, има съгласие и то ще бъда оформено писмено за това как да подхождаме занапред, така че да бъдем сигурни, че можем да гарантираме възможно най-високо качество на кандидатурите“, каза още той.

„Моята позиция е, че всички партии в НС трябва да имат своето представителство в регулаторите. Те не бива да бъдат само за едно или друго управляващо мнозинство, освен това да не забравяме, че има регулатори, чието конституиране изисква 160 гласа. Що се отнася до БНБ, това, което предстои да свърши БНБ, т.е преминаването към евро, изисква наистина много широка обществена и политическа подкрепа, за да се случи“, отговори Иванов на въпрос дали и ДПС участва в кадровите разговори.

До момента са започнати процедури по избор на ръководство на БНБ, Сметната палата и НЗОК. За шеф на БНБ ПП-ДБ подкрепиха човека на ГЕРБ Димитър Радев. За негови заместници ще бъдат предложени Андрей Гюров от „Промяната“ и Петър Чобанов от ДПС. ПП-ДБ обаче не подкрепиха кандидатурата на БСП за управител на Здравната каса проф. Жени Стайкова.

Иванов потвърди думите на Борисов, че вчера е имало разговор за широк кръг от мерки за Росенец и рафиренията на „Лукойл“.

„Разбрахме се да започнем с конкретно с концесията на пристанището, което наистина е много важно от гледна точка на Шенген, и това е въпрос на общо съгласие и обща работа със сигурност“, каза Иванов.

На въпрос дали вече признава, че е в коалиция с ГЕРБ, Иванов разказа виц: „Един човек работил във фабрика за шевни машини и искал да си направи шевна машина. Взимал части и все се получавал автомат „Калашников“.

„Общите управления имат ограничен на брой инструменти, които могат да се прилагат в рамките на един парламент многопартиен за съгласуване на общи решения. От тази гледна точка за мен самото название малко започва да става самоцел фокусът да е върху името. Става въпрос за съвместно управление с обща законодателна програма и за запазване на големите различия, които ние имаме. Никой от нас не крие, че ние имаме това общо управление, защото е необходимо, а не защото това е нашето политическо предпочитание“, каза още той и добави: „Моят фокус са резултатите, а не имиджовите опаковки“.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че ПП назначават областните си координатори за областни управители и така се подготвяли за местния вот.

„Ние нямаме областни координатори. Освен това гледаме да не участваме в спорове“, лаконичен бе той.

По-рано днес Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ обяви, че има идея Народното събрание да се премести в сградата на бившия партиен дом.

„Аз не съм в течение с такава идея“, лаконичен бе Иванов. „Известно ми е от предишното НС, че ставаше дума, че тази сграда им нужда от капитален ремонт и че докато това се случва, вероятно ще се ползва другата сграда, което е логично, но това поне доколкото аз знам това не означава окончателно преместване. Но ако са взети някакви други решения на председателски съвет, аз не мога да бъда източник“, каза Иванов. Той самият не е член на председателския съвет в парламента.

Той самият смята, че депутатите трябва да продължат да заседават в сградата на пл. Народно събрание, а не да се местят на „Дондуков“.

„Тази сграда е емблема на българската държава и очевидно трябва да остане такава. Как се организират отделни процеси и елементи от работата е въпрос на много сложни решения“, коментира той.

Най-четени