Connect with us

Нюзрум

Евродепутати разкриха върнахме ли си „достойната позиция“ след визитата на Зеленски

Published

on

Разнопосочни са оценките на българските политици за историческото посещение на украинския президент Володимир Зеленски в България.

Според евродепутатите Радан Кънев (ЕНП/ДБ) и Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) България си е върнала „достойната позиция“, заявиха те в ефира на бТВ.

„България от изключително изолирана в рамките на ЕС през последните години държава, се превърна в едно от държавите, към която са обърнати най-много погледи. Това, което ме втрещява обаче е наличието на една малка, но безкрайно гласовита група хора, за които това е огромен проблем“, коментира Радан Кънев.

И според Андрей Ковачев България е била в политическа изолация. „Щастлив съм, че България се върна на политическата карта на Европа и на света с много ясна позиция – не скрито, не чрез посредници – най-накрая имаме достойно позиция, каквато ние в ГЕРБ имахме от самото начало на тази война, която водят Путин и режимът в Кремъл срещу суверенна Украйна“, заяви Ковачев.

Според социалиста Петър Витанов (БСП/ПЕС) България се е „препозиционирала“ от поумерена в по-крайна група в ЕС и НАТО.

„Това, което се промени, е препозиционирането на България – от една група в рамките на ЕС и НАТО, по-умерената група, тези, които считат, че решението трябва да бъде политическо – Германия, Франция, Турция, в една по-крайна група, които виждат военното решение – Полша и Прибалтика. Това се случи. Сякаш вече българската външна политика не се прави в Министерството на външните работи, а в Министерството на отбраната“, смята Витанов.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени