Connect with us

Парламент

Кирил Петков: Стефан Янев е МОЙ военен министър, но си заминава! Свиквам спешно парламента, за да го отстрани

Published

on

Днес на заседанието на Министерския съвет ще поискам оставката на Стефан Янев, а утре ще свикаме извънредно заседание на парламента, за да я гласува. Един военен министър не може да използва думичката операция, когато става дума за война, каза той. Никой министър не може да има своя външна политика, уточни Петков на брифинг преди заседанието на правителството.

Извънредното заседание ще бъде свикано утре, защото не можем да си позволим в ситуация на война да останем без министър на отбраната. 

Името на неговия наследник ще стане ясно по-късно днес, защото трябва да бъде обсъдено с коалиционните партньори, каза премиерът.

„Работих успешно с министър Янев по време на първото служебно правителство. Подкрепям политиката за инвестиции и откриване на всички дефицити в българската армия. Защо оставката ще бъде поискана? Никой министър няма право на собствена външна политика, особено по фейсбук. Никой министър няма право да казва, че неговото оставане е функция на стабилносттта на това правителство. Мой военен министър не може да използва думата „операция“ вместо война“, обясни на извънредния брифинг днес Петков.

В неделя вечер с пост във фейсбук Янев обяви, че атаките срещу него целят да бъде освободен и негово място да се назначи някой по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето.

Успешно извадихме 400 българи от Киев, каза премиерът Кирил Петков. Остават още 140, които предстоят да извадим.

България се присъединява към другите страни, които ще подкрепят Украйна с хуманитарна помощ и военнологистична поддръжка, обяви вчера Петков в специално видео изявление.

“Развитията от последните дни, в които мирна Украйна беше неоправдано нападната от Путин, предизвикаха тревога и състрадание към украинския народ. Затова българското правителство прие решение да изпрати хуманитарна и военнологистична помощ за Украйна. С това се присъединяваме към групата на 25-те страни донори от ЕС и НАТО”, каза Петков.

Дрехи, обувки, палатки, чаршафи и одеяла ще включва хуманитарната помощ, уточни министърпредседателят.
Нито една жертва и нито един човек в Украйна не трябва да се чувства сам в тази братоубийствена война, продължи още Петков. Подчерта, че по сметката на БЧК се събират пари от дарители за хората от Украйна, средствата ще се ползват и за интегрирането на бежанци, дошли у нас. Разговори се водят вече с работодатели, сърцата ни са с тях. Ще могат да се почувстват тук като в свой дом, добави премиерът.

Най-четени