Connect with us

Fake Harvard

ПП-ДБ потънаха в земята от срам! Проучване им показа, че шефът е Бойко и не могат да решават нищо те

Published

on

ППДБ са в капана на властта и ултиматумите им звучат смешно, коментираха политически експерти, които са категорични, че Кирил Петков и компания нямат никакво намерение да напускат властта, а се опитват да рекетират ГЕРБ, цитирани от „Труд“.

Според тях причините са няколко и първата е, че ППДБ не искат поредно служебно правителство на Румен Радев да прави предсрочни парламентарни избори, в които те ще загубят нови проценти влияние. Освен това Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов знаят, че този, който може да каже край на управлението е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Самият Борисов недвусмислено показа, че няма намерение да се подаде на натиска, казаха политолози и дадоха пример с липсата на отговор на поканата от ППДБ за среща още в тях събота. Вместо на разговор с Кирил Петков и Асен Василев, Борисов отиде при кметовете от ГЕРБ във Велико Търново и обяви, че е готов да разпише подробно “коалиционно споразумение като в Германия”. Другото е “сърдитко Петко”, категоричен бе Борисов. Той упрекна ПП, че са “узурпирали цялата власт” и “назначават всички кадри, защото химикалът е у Денков”.

“Решиха, че могат да командват нашата партия и парламента, че могат да се сбият и с президента. Ние не сме съюзници в истинския смисъл на думата, нямаме подписано такова нещо. Искаме реформа на службите, но не шеф да е техен депутат, каква реформа е това”, каза пред актива Бойко Борисов.

Не е имало нова покана за разговор, нито е договорена среща между ръководствата на двете парламентарни групи, твърди „Труд“. Очаква се това да се случи днес, но от ГЕРБ нямат намерение да подписват предлаганите седем точки от Кирил Петков. От партията на Бойко Борисов са категорични, че ако се подписва нещо, то трябва да е много по-сериозно, с конкретни ангажименти и срокове.

“ППДБ нямат никакво намерение да слагат край на управлението. По-скоро искат да проверят докъде стигат границите на отстъплението. Те са наясно, че ако падне правителството, те ще паднат с много проценти на следващите избори. Освен това едва ли биха искали отново служебно правителство на Румен Радев да прави изборите, защото ще им ги направи доста хубаво”, коментира политическият пиар Нидал Алгафари.

Вътрешни социологически проучвания, в които са тествани самостоятелно явяване на ДБ и ПП показвали, че ДБ не минават бариерата, а ПП биха спечелили между 17 и 20 мандата. Това според депутати е най-сериозната причина ППДБ да не искат бързо явяване на парламентарни избори.

Сметките им били да тестват влиянието си първо на местния вот, независимо, че той е много по-различен от парламентарния. Освен това Асен Василев и Николай Денков нямали никакво намерение да подават оставка. Напротив, плановете им били да се задържат колкото е възможно по-дълго във властта.

Че исканото от ППДБ споразумение в седем точки е капан вчера предупреди зам.-председателят на парламента и депутат от ИТН Андрей Чорбанов.

”Имаме горчив опит от споразуменията с “Продължаваме Промяната”. Имаше неща, които бяха прекрасно договорени предкоалиционно, но после не се случиха. Като че ли в този момент е много удобно човек да бъде опозиция. Не се налага почти никакви усилия в зала, за да намираме мишени”, заяви той.

Политическият наблюдател Калина Андролова обяви, че “едно самосваляне, ще бъде ускорена процедура по обявяване в несъстоятелност на ПП. Защото за втори път ще докажат липса на политически умения за управление на държавата”. “Няма значение дали ППДБ ще постигнат временно споразумение с ГЕРБ. То ще бъде само за да продължат ПП да се обезценяват от неумелата конструкция на тази власт.

Борисов ще ги подържи на власт известно време, но само за да ги покаже още веднъж като комични управляващи. ПП са в ролята на фигуранти-заложници, окачени показно, и само Борисов може да каже кога ще дойде моментът, в който ще ги свали от власт”, написа в социалната мрежа Андролова.

Ивайло Вълчев, зам.-председател на ИТН: Два центъра на властта гледат много лошо един към друг

Очертаха се два центъра на властта, които много лошо гледат един към друг. Единият е в парламента, той е доминиран от ГЕРБ, около тях са ДПС и донякъде “Възраждане”. Другият център на властта е в Министерския съвет. Едните вземат едни решения за едни назначения, другите се опитват в парламента да прокарват неща, които правят управляващите недоволни.

Много е интересно къде ще свърши тази война, но едва ли ще е само за назначенията в регулаторите. Оставам с впечатление, че в този борд за назначения, който Кирил Петков предлага – между тях и ГЕРБ, ще се спори за конкретни хора да отидат на конкретни позиции, но вие няма да се сърдите и ще ни подкрепите.

“Правителството между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС беше обявено, че ще е сглобено с гайка, която в един момент ще бъде развинтена и то ще бъде сглобено по друг начин, а не да е занитено или заварено. Бих искал да кажа на г-жа Лена Бориславова, че нещо, завинтено с гайка, не би трябвало да се счупи, защото това е все едно вместо да отвориш врата, да влезеш през нея с валяк.

Румен Христов, лидер на СДС: Реагират бурно, защото искат Андрей Гюров начело на БНБ

“Промяната” реагират толкова бурно, защото искат да сложат на поста гуверньор на БНБ Андрей Гюров, обяви пред Нова ТВ лидерът на СДС Румен Христов, който разказа как ПП правели опити да са само те навсякъде.

Христов призна, че се е обаждал на министър от кабинета “Денков” за назначение на негов заместник, но отговорът бил “Късно се обаждаш, вече си назначих екип”.

Точно нашият кандидат е неподходящият – това бил масово отговорът от съуправляващата формация, каза преседателят на СДС. “С 36 депутати “Промяната” имат претенции да управляват цялата държава, повтори той тезата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Вие избрахте да сте в изпълнителната власт – ами нека да се сменим, вие поемете регулаторните органи”, призова Христов ПП и ДБ. Според него е нормално да има два центъра на управление – изпълнителната власт и парламентът.

“Не сме коалиция, а сме партньори, но ние сме неовластената част от това партньорство. Нямаме други министри освен Мария Габриел, нямаме зам.-министри, директори на агенции и областни управители. СДС е управлявал България и я промени.

ГЕРБ е управлявалa и утвърди пътя на България към ЕС. Тези партии няма да се молят за 5-10 за-министри и областни. Но носим отговорност и искахме да знаем какво се случва по министерства”, каза още лидерът на СДС.

Румен Христов каза, че е скептик по темата за сключване на коалиционно споразумение. Той подчерта, че законодателната програма се изпълнява в парламента, по нея депутатите на срещи с министрите давали предложенията и тя е допълнена.

“Преглътнали сме егото и стискаме зъби, въпросът е да се намалят децибелите и напрежението. Готови сме да седнем на една маса да разговаряме”, заяви лидерът на СДС.

Пламен Киров, професор по конституционно право: Като няма коалиционно споразумение, ще има плаващи мнозинства

Може ли някой да бъде министър или министър-председател въпреки своето желание? Гласуването на оставката е формален акт. Няма в ЕС държава, в която правителството да си подаде оставката и тя да не бъде приета. Аз ако съм министър-председател и не ми приемат оставката, за 24 часа ще направя така, че на колене да ме молят да си ходя.

Не разбирам и как можеш да задължиш един областен управител, който си е подал оставката да изпълнява своите функции. Тези хора нямат представа от държавно управление, живеят в свой измислен свят.

По повод оставките на народните представители има и решение на Конституционния съд. Трябва да се докаже, че наистина това е волята на народния представител, т. е. че не е заплашван и правомощията му се прекратяват.

Крепостното право е отменено много отдавна.

ППДБ като не искат и не могат да управляват си подават оставката и си тръгват. Смятам обаче, че няма да си подадат оставката. Това, което правят са рекетьорски елементарни номера. Истинските рекетьори имат сила и затова се изпълняват исканията им.

А те не могат 28 човека за областни управители да намерят. Като нямаш кадри какво правиш?

Те не са готови да управляват. Те нямат кадри. И в момента реват, че някой се опитва да слага кадри на ГЕРБ.

Мислихме, че като се формира правителство, циркът свършва. Не, циркът тепърва започва. Но циркът е изкуство, а това е самодейност. Управляват ни възторжени самодейци.

Седемте точки, които предлагат от ППДБ на ГЕРБ всъщност са това, което чухме в записа, който Руди Гела от изключителен патриотизъм записа и публикува. Всичко е едно към едно – ще овладеем всички регулатори, ще овладеем МВР, с МВР-то ще направим избори, ще направим ала-бала с президента с машинното гласуване и затова искаме да обърнем с хастара Изборния кодекс… И накрая ще стигнем до референдума за еврото и трябва да не го допуснем.

Когато си създал една псевдокоалиция, нещата ще са такива. Що реват срещу плаващите мнозинства? Като нямаш коалиционно споразумение с разписани правила, няма какво да се учудваш. Те поискаха да е така, но не знаеха какво ще последва. В момента са зависими от ГЕРБ и ДПС и няма какво да се сърдят. Като нямате сила, като нямате кадри, налягайте си парцалите. Ама искат. Искат да управляват!

Проф. Даниел Вълчев, декан на ЮФ в Софийския университет: ППДБ изтърваха удобния момент за споразумение

ППДБ изтърваха удобния момент да сключат добро коалиционно споразумение. Те направиха грешка, че не искаха такова споразумение.

Сега са в много по-тежко положение. Опасността за Борисов вече понамаля, стъписването поизчезна. Най-лошото е, че всъщност идват поне няколко решения, които на мен не ми е ясно как ще бъдат преодолени, без да има много ясно споразумение между подкрепящите правителството политически сили. Първото е с бюджета.

Според Вълчев много трудно ще се върви напред. Няма яснота и как ще стане ротацията на премиера Денков с Мария Габриел. Това ще трябва да бъде ново правителство.

Ако има добра воля на страните, няма пречка това да бъде направено. Аз се съмнявам обаче, че това ще бъде направено, най-вече поради това, че трябва да се мине отново през процедурата с мандатите. Те наясно ли са с чий мандат ще се направи второто правителство на Мария Габриел? Те ако по този въпрос не са се разбрали, нали разбирате колко голяма яма е това в отношенията.

Както и да го въртим, новото управление е коалиция. Проблемите и последиците идват от това, че ги е срам да го признаят, категоричен бе пред БНР проф. Вълчев.

Той припомни, че ПП се създадоха в името на това да премахнат Борисов, ГЕРБ, моделът “Борисов”, моделът “ГЕРБ”. В момента се чувстват неудобно от това, че ще трябва да кажат “Хора, вие гласувахте за нас, за да премахнем Борисов, а на нас ни се налага да управляваме заедно с него”.

В една коалиция отношенията са сравнително сложни. Затова е правилно да има документ, в който да е описано всичко.

Едната страна бяга от такова нещо и затова сме в това положение.

Кадрови решения ще трябва да има, те ще трябва да се разберат, подчерта проф. Вълчев. Той е категоричен, че за да може едно правителство да е стабилно, то трябва да има стабилно мнозинство. А за да е стабилно мнозинството, участниците в него трябва да са се разбрали какво ще правят във всяка конкретна ситуация.

Наталия Киселова, доцент по конституционно право: Няма реално желание за оставка

Искането на ППДБ със седемте точки е по-скоро опит за създаване на някакъв ред, който да не позволява на ГЕРБ да излиза извън рамките на договореното в началото. Но онези рамки са били доста гъвкави и сега натискът е да се приемат по-твърди линии, около които да се движат.

Иначе заплахата е само заплаха, а не реално желание, щото ако беше реално желание те нямаше да намекнат, че сами ще внесат проект за конституция, т. е. така действат все едно парламентът продължава да работи.

Това предложение за споразумение или за общи действия е непълно. В него би трябвало да има секция за дейността на НС и за взаимодейдвие – предварително съгласуване на поведението на двете парламентарни групи. По отношение на парламентарното поведение първо трябва да се изберат ръководства на комисиите, за да започне нормално да функционира НС.

Не е ясен и въпросът за борд от представители, залегнал в декларацията на ППДБ и ГЕРБ-СДС. Пише, че ще бъде излъчен от двете коалиции, но не е казано дали ще са представители на двете парламентарни групи, или външни хора, които правят първа пресявкa и след това ще има политическа преценка.

Предварително одобрените законопроекти са без срокове за приемане. Има и още много въпроси по първата обща декларарация, които трябва да бъдат детайлизирани.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени