Connect with us

Гербери

Добрев обяви: Внасяме сигнали срещу ПП-ДБ, нарушиха националния интерес

Published

on

„Искам да ви запозная с две неща, с които съм запознал и Борисов и вицепремиера Мария Габриел. Първата е свързана с решението на МС да източи всички свободни средства в енергетиката към бюджета. Незаконно. Къде е проблемът – не е в това дали има парите или не, трябват ли за друго или не. Проблемът е в това, че БЕХ се декапитализира. Капиталът на дружеството, обаче е отрицателен с над 1 милиард лева, а според ТР управата му трябва да обяви фалит“, посочи пък Делян Добрев на срещата на кметовете от ГЕРБ във Велико Търново. 

„Изтеглянето на този дивидент създава риск за предсрочно изискуем казус, поставя под съмнение възможността дружеството да плаща текущите си разходи, обрича всички планове за изграждане на нови мощности на неуспех, и др.“, допълни Добрев.

„Втората тема е планираното, все още неприетия Институт за стратегически анализи и прогнози, при създаването на когото към МФ в преходните разпоредби местят и закриват агенцията, която за 20 години няма загубено дело в арбитражен съд. В момента имаме 2 открити арбитража, всеки на стойност по 2 млрд. лв. – единият е на ЧЕЗ. Защо се отказва държавата по дела от над 2 млрд. лв. Защо Асен Василев не плащаше на адвокатите? Защо се застрашава или умишлено се уврежда интереса на България по тези дела. Имат ли намерение управляващите да сключат извънсъдебно споразумение на стойност каквато те си преценят? Това е 4-ти опит да се закрие тази агенция в МФ с най-големите адвокатски кантори в света, и да се направи друга в МП? Предлагам да внесем сигнали до компетентните органи, защото се нарушава националният интерес“, допълни Добрев.

„Отлагат разходи. Няма да усвояваме пари по ПВУ, защото трябва да ги пишем в разходната част на бюджета, а за да излезе на хартия и да се върже на 3%, се правят какви ли не стъкмистики. Надявахме се на разум в МФ, да се съкратят разходи“, каза още Добрев.

Най-четени