Connect with us

Timeline

Тома Биков: Искат позиция на ГЕРБ за Соня Момчилова, а когато я избраха някой пита ли ни?

Published

on

Асоциацията на европейските журналисти в България призовава ГЕРБ да изрази позицията си спрямо неуместни изказвания на председателя на СЕМ Соня Момчилова.

„Лично аз съм учуден от този призив, защото госпожа Момчилова беше част от промяната и беше назначена в СЕМ от тогавашния лидер на псевдореволюцията Румен Радев. Преди това беше началник на пресцентъра на правителството на Стефан Янев, чиято основна цел беше да изчегърта ГЕРБ. Като член на комисията по културата и медиите помня с какъв ентусиазъм бяха избрани четирима от петимата членове на СЕМ. Тогава никой не пита ГЕРБ за нищо и ми е странно, защо ни питат сега“. Това коментира в профила си във Фейсбук депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Той припомня, че тогава партията не издигна свои кандидатури, а при гласуването на двамата членове на СЕМ от парламентарната квота гласуваха против кандидатурата на Пролет Велкова, а за кандидатурата на Симона Велева гласуваха тогавашните членове на медийната комисия.

„Последното направихме, заради високите професионални качества на госпожа Велева въпреки, че тя беше кандидатура на ПП. Госпожа Пролет Велкова от ДБ беше избрана благодарение на това, че ДПС решиха изобщо да не гласуват. Но да се върнем към настоящето – доколкото разбирам от АЕЖ искат от нас да заемем политическа позиция по отношение на медийния регулатор. Лично аз не бих си позволил това, защото не е редно политици да се месят в медийния регулатор. Приемам този призив за неуместен, защото работата на една партия не е да дава мнение за един или друг представител на независим регулатор. Няма как да носим отговорност за чужди назначения и още по-малко за всичко, което се е случило по времето на „великата промяна“, коментира той.

„Работата на партиите е да приемат или отхвърлят отчетите на СЕМ и да предлагат законодателни промени. Впрочем, преди дни, в комисията приехме отчета на СЕМ с гласовете на ПП -ДБ, ДПС и ГЕРБ -СДС. Готови сме и с цялостен проект за нов Закон за радиото и телевизията“, пише още Тома Биков.

Най-четени