Connect with us

Нюзрум

Украйна стресира Европа: Радиацията от „Чернобил“ скочи драстично! Руснаците: Армията ни пази централата

Published

on

Украйна обяви, че след превземането на АЕЦ „Чернобил“ в района на централата е отчетена завишена радиация.

Това се казва в съобщение във фейсбук страницата на Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна, което изправи Европа на нокти.

„Данните на автоматизираната система за радиационен мониторинг на зоната на изключване, които са достъпни онлайн, показват, че контролните нива на дозата гама лъчение (червени точки) са превишени значително“, се казва в доклада.

В същото време се отбелязва, че все още не е възможно да се установят причините за промяната на радиационния фон, пише УНИАН.  Публикувана е и карта, която онагледява констатацията им за повишена радиация в района.

Руското Министерство на отбрана отрече да е налице завишен радиационен фон.

От ведомството потвърдиха, че са установили пълен контрол в района на Чернобилската АЕЦ, но също така информират, че са постигнали договорка съвместно с украинския батальон, който отговаря за охраната на централата, заедно да гарантират сигурността на енергоблоковете и саркофага.

Персоналът на АЕЦ продължава да обслужва обектите в режим и следи радиоактивната обстановка. Радиационният фон е в норма, заяви генерал-майор Игор Конашенков на брифинг.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени