Connect with us

Нюзрум

Иван Гешев изригна: Не съм нарушил служебните си задължения

Published

on

Главният прокурор Иван Гешев изпрати становище до членовете на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), в което категорично заявява, че не е извършил нарушение на служебните си задължения. Преди седмица шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС подписаха искане за отстраняването му, а днес за втори път това направиха четирима.

Според главния прокурор в искането на кадровиците липсва изведен конкретен състав за извършено нарушение – с дата, място, описание на нарушението и посочване на конкретното служебно задължение, което не е извършено. Гешев пише, че трудно може да бъде разбрано твърдението за извършени от него тежки нарушения. Става дума за преплитане на правомощията на главния прокурор като отделен държавен орган и тези като административен ръководител на прокуратурата, без да има конкретика, пише той. Допълва, че в искането за отстраняването му са посочени текстове в НПК, които нямат връзка със служебните задължения на главния прокурор.

Гешев допълва, че с оглед на липсата на юридически прецизно нарушение на задълженията му той предполага, че става въпрос за устни разпореждания. После добавя, че не е давал никакви указания на разследващите органи, израелски експерт не е участвал в действия по разследването на взрива срещу колата му по пътя между Самоков и София, а не е и допускан на мястото на огледа.

В отговора си до ВСС главният прокурор прилага заповеди, от които става ясно, че в определени периоди от време е бил в отпуск.

Най-четени